Пенітенціарна служба: Тимошенко прибула до лікарні добровільно

Колишня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко була направлена 20 квітня до Центральної клінічної лікарні «Укрзалізниці» в Харкові за її добровільним особистим рішенням, яке вона ухвалила того ж вечора після ознайомлення з висновками лікарів берлінської клініки «Шаріте», заявила сьогодні Державна пенітенціарна служба України.

Збираючись до лікувального закладу, Тимошенко самостійно зібрала та мала при собі необхідні особисті речі, а пройти до карети швидкої допомоги їй допомогли, зокрема, на сходах, мовиться в повідомленні.

Водночас у цій же заяві пенітенціарна служба стверджує, що дії персоналу Качанівської виправної колонії відносно порядку здійснення етапування Тимошенко до лікарні були «у чіткій відповідності до вимог чинної нормативної бази, не були насильницькими, а також органами прокуратури визнані законними та такими, що не принижують честь і гідність» колишнього прем’єра.

У зв’язку з тим, що після прибуття до лікарні Тимошенко категорично відмовилась почати рекомендоване німецькими і українськими лікарями лікування, її 22 квітня повернули до колонії, повідомила пенітенціарна служба.

Раніше сьогодні, за повідомленнями, прокуратура Харківської області визнала, що Юлію Тимошенко доставили у центральну клінічну лікарню «Укрзалізниці» силоміць.

«Людина зібралася, одягнулася, а потім лягла на ліжко і сказала: «Я нікуди не поїду». Відповідно до закону, Кримінально-виконавчого кодексу, має право пенітенціарна служба застосувати фізичний вплив: узяли на руки, віднесли в машину й доставили до лікарні», – сказав журналістам прокурор області Геннадій Тюрін.

Водночас він наголосив, що прокурорська перевірка, яка проводилася за заявою Тимошенко, не знайшла підтверджень її словам про те, що під час перевезення її вдарили в живіт і викручували руки та ноги. Він також зазначив, що люди, які були присутні під час перевезення Тимошенко до лікарні, не підтвердили її слів.

Іще раніше сьогодні була оприлюднена заява Тимошенко про те, що, за її словами, до неї під час транспортування до лікарні застосували «грубу фізичну силу», завдали «сильного удару кулаком у живіт», «скрутили руки та ноги» тощо.