Як Положинський коментує скасування концерту в Любліні?

Київ, Варшава – Лідер українського гурту «Тартак» Сашко Положинський не має образ щодо скасування травневого концерту цього гурту в польському місті Любліні. Про це Сашко Положинський заявив Радіо Свобода. Водночас він відкидає твердження організаторів люблінського фестивалю у тому, що такий концерт міг стати приводом до якихось конфліктів. Під тиском правих польських організацій міська влада Любліна вирішила не запрошувати українських музикантів на щорічне студентське свято. Праві звинуватили «Тартак» в пропагуванні українського націоналізму й загрозили зірвати його виступ. Натомість люблінська мерія готова запросити гурт Положинського на День України, що відбудеться у червні.

Сашко Положинський визнає право організаторів музичного фестивалю у Любліні запрошувати тих, кого вони забажають. А від можливих перенесень концертів не застрахований жоден музикант. Інша річ, каже лідер гурту «Тартак», не варто приписувати те, чого він ніколи не робив.

Я ніколи не рвався виступати там, де мене не дуже розуміють
Сашко Положинський
«Я ніколи не рвався виступати там, де мене не дуже розуміють і зовсім я не хочу виступати там, де мене не хочуть бачити і чути», – зауважив Сашко Положинський.

Музикант також зазначив, що його дід воював у польській армії, захищаючи цю країну від німецьких загарбників у 1939 році.

Влада Любліна не відмовляється від своєї ідеї запросити гурт «Тартак»

«Тартак» у Польщі бував неодноразово, зокрема на запрошення польського Міністерства культури, Міністерства закордонних справ, а також Національного центру культури. Ніколи раніше його виступи на польській землі не спричиняли якихось протестів. Про це нагадав мер Любліна Кшиштоф Жук. Водночас він пояснив, чому люблінська влада вирішила відмовитися від цієї ідеї. За його словами, місто взяло до уваги висновки органів студентського самоврядування, які не хочуть, щоб концерт став приводом до якихось конфліктів. Річ у тім, що «Тартак» став об’єктом гострої критики низки польських правих, зокрема молодіжних організацій. Вони звинувачують український гурт у тому, що той вихваляє Степана Бандеру й оспівує УПА. Праві організації, незадоволені ідеєю люблінської влади, розгорнули широку протестну кампанію в інтернеті. Речник люблінського мера Катажина Мєчковська-Черняк відреагувала на це.

З’явилися крайньо-праві групи, які погрожували, що будуть порушувати спокій і перешкоджатимуть у проведенні цих виступів
Катажина Мєчковська-Черняк
«Там з’явилися такі крайньо-праві групи, які погрожували, що будуть порушувати спокій і перешкоджатимуть у проведенні цих виступів. Тож ми прислухалися до думки студентів і запропонували, щоб гурт «Тартак» виступив в іншому терміні», – розповіла Катажина Мєчковська-Черняк.

Вона також наголошує, що влада Любліна не відмовляється від своєї ідеї запросити гурт «Тартак». За її словами, міське самоврядування у співпраці з українським консульством хоче організувати День України. Цей День мав би відбутися в червні, і саме на це свято планують запросити «Тартак».