Для ЄС не перспективно фінансувати модернізацію ГТС України – британський експерт

Україна і ЄС обговорюють шляхи модернізації української газотранспортної системи. У Києві сподіваються, що на перший етап проекту європейські фінансові установи виділять 300 мільйонів євро. Комісар ЄС з енергетики Ґюнтер Еттінґер очікує, що рішення з цього приводу ухвалять влітку. Втім, деякі європейські експерти закликають Брюссель не викидати гроші на вітер.

Під час першого етапу модернізації української газотранспортної системи Україна прагне замінити частину газогону Уренгой-Помари-Ужгород. Про це повідомив у четвер після переговорів у Брюсселі міністр енергетики України Юрій Бойко. За його словами, розроблене техніко-економічне обґрунтування, на перший етап потрібно приблизно 300 мільйонів євро. Коментуючи переговори з ЄС про залучення європейських інвестицій, Бойко сказав: «процес рухається вперед, і ми хочемо його прискорити».

Комісар ЄС з енергетики Ґюнтер Еттінґер очікує, що Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк ухвалять рішення «найпізніше в червні-липні» цього року.

Але голова програми газових досліджень Оксфордського інституту енергетичних досліджень Джонатан Стерн сумнівається, що цей проект перспективний для Європи.
Треба запевнитися, що «Газпром» буде використовувати українську ГТС для транспортування російського газу до Європи
Джонатан Стерн

«Я дуже песимістично ставлюся до того, що Європейський Союз витратить на це суттєві кошти, бо для цього треба запевнитися, що «Газпром» буде у великих масштабах використовувати українську ГТС для транспортування газу до Європи. З того, що кажуть росіяни, це дуже сумнівно», – сказав британський експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

Є думка, що Росія говорить про плани в перспективі відмовитися від української труби лише для демонстрації сили на переговорах із Києвом , але Джонатан Стерн переконаний, що це не так.
Не знаю, чому хтось далі говорить про російський блеф. Вони збудували ці газопроводи
Джонатан Стерн

«Ми всі так могли думати в 2000 році, – каже він. – Тоді росіяни говорили про шляхи диверсифікації поставок. Вони ще не добудували газогін «Ямал-Європа», «Голубий потік», вони ще навіть не думали про «Північний потік» чи «Південний потік». Тепер ми в 2012 році. «Ямал-Європа» на місці, «Голубий потік» діє, «Північний потік» діє, «Південний потік» на фінальній стадії планування. Я не знаю, чому хтось далі говорить про російський блеф. Вони збудували ці газопроводи».

Європу можуть зацікавити українські газові сховища

Експерт Оксфордського інституту енергетичних досліджень попереджає, що до кінця цього десятиліття Україна може опинитися на узбіччі у справі транспортування російського газу до Європейського Союзу.

Нині офіційний Київ пропонує європейцям зберігати газ в українських газових сховищах. Джонатан Стерн вважає, що якраз цей проект може зацікавити Європу.
Десять років тому був інтерес до того, щоб купити частину української труби, тепер – ні
Джонатан Стерн

«Українці мають запитати європейців: ви хочете використовувати наші газосховища за гроші, чи хочете їх купити. Думаю, що європейські компанії можуть зацікавитися покупкою сховищ. Десять років тому був інтерес і до того, щоб купити частину української труби, тепер – ні».

Втім, українське законодавство забороняє і продаж труби, і сховищ блакитного пального.

У Києві сподівалися, що міністр Бойко зможе обговорити використання газових сховищ під час зустрічі з єврокомісаром Еттінґером. У прес-службі європейського урядовця повідомили Радіо Свобода, що це питання не винесене на переговори. Раніше Європейський Союз ставив передумову, щоб Україна реформувала галузь, розмежувавши зберігання, видобування і транспортування енергоносіїв.