Польща над демографічною прірвою. Чи допоможуть українці?

Варшава – Провідні польські демографи б’ють на сполох. Польщі загрожує депопуляція, твердять вони, польське суспільство стрімко старіє, а молодь виїжджає за межі країни. Експерти Центру досліджень міграції говорять, що для утримання демографічної рівноваги до Польщі мали б приїхати мільйони іммігрантів. Та чи Польща до цього готова? Результати своїх досліджень демографи представили під час дискусії, що відбулася у редакції видання Gazeta Wyborcza.

На тлі інших країн ЄС Польща виглядає чи не найгірше, коли йдеться про демографічну ситуацію. Вже 20 років у Польщі народжується значно менше дітей, ніж це потрібно для нормального відтворення нації.

Демограф Аґнєшка Хлонь-Доміньчак демографічну ситуцію, що склалася в країнах Центрально-Східної Європи, зокрема у Польщі, вважає винятковою. «Такої ситуації ще не було, – каже вона, – процес зменшення народжуваності в західних країнах ЄС зупинявся на рівні 1,5 дитини на одну жінку. Натомість у Польщі та в країнах Центрально-Східної Європи у певний момент цей показник був меншим від 1,3 дитини на жінку. Такого рівня народжуваності ще не реєстрували в країнах ЄС. Це спричинить такі зміни вікової структури населення, яких ми не спостерігали раніше».

100 тисяч іммігрантів щороку?

За словами професора Марка Окульського, Польща опинилася над демографічною прірвою, оскільки радикально змінюються пропорції між кількістю молоді та літніх людей. Якщо сьогодні на 100 працюючих поляків припадає 20 пенсіонерів, то в не надто далекому майбутньому на сотню працюючих припадатиме 65 пенсіонерів. Польські демографічні проблеми поглиблює масовий виїзд молоді у пошуках добре оплачуваної роботи в багатші країни ЄС. За даними демографів, із сусіднього з Україною Підкарпатського воєводства на Захід виїхав кожен четвертий житель у віці 18-44 роки. А, скажімо, з Опольського воєводства виїхав кожен третій громадянин у розквіті сил.

За підрахунками демографа Павла Стшелецького, якби поляки хотіли вирішити свої проблеми за рахунок іноземців, то мусили б щороку приймати 100 тисяч іммігрантів. А для того, щоб вікова структура польського суспільства не змінилися, в 2060 році іммігранти мали б становити 45 відсотків населення країни, твердить Стшелецький. Та чи Польща готова до такого вирішення демографічної проблеми? – риторично запитують учені.

Як наголошують польські демографи, можновладцям тільки здається, що демографічна катастрофа – це питання далекого майбутнього. Політичні еліти, твердять вчені, ведуть себе так, наче безтурботні пасажири «Титаніка».

Панацея – це не українці, а робота до глибокої старості

Польські демографи відзначають, що сьогодні серед трудових мігрантів, які приїжджають до Польщі, переважають громадяни України. За даними Міністерства праці, минулого року польські працедавці задекларували, що беруть на роботу майже 260 тисяч іноземців. 240 тисяч із цих декларацій стосувалися українців. Для порівняння – в 2011-му декларацій про працевлаштування росіян було менше ніж одна тисяча.

Коментуючи ці промовисті статистичні дані, демографи однак твердять, що українці не врятують польську демографічну ситуацію. По-перше, кажуть вони, Україна й сама має великі демографічні проблеми. А по-друге, як каже демограф Януш Чаплінський, для прибульців з України Польща – це своєрідний транзитний пункт.

«Для них Польща – це тільки зупинка в дорозі на Захід. У принципі, більшість з них прагне якнайшвидше зробити такі документи, які дозволять їм поїхати далі на Захід, передусім до Німеччини. Тож як би не старалася Польща, доти, доки рівень життя у нас буде нижчим ніж у Західній Європі, ми не можемо розраховувати на тривалу імміграцію, особливо на тих, у кому ми найбільше зацікавлені – маю на увазі представників близьких нам культур із таких держав, як Білорусь, Україна та Росія», – зазначив Януш Чаплінський.

Як підсумували польські демографи, суспільства Центральної та Східної Європи мусять призвичаюватися до того, що невдовзі вони виглядатимуть зовсім інакше. Величезний вплив на життя в цих державах матимуть літні люди, які будуть змушені виходити на пенсію у дуже пізньому віці. За прогнозами Павла Стшелєцького, «оптимальним» пенсійним віком у країнах цього регіону в середині XXI сторіччя буде 78 років. «І це ще не кінець», – застерігає демограф.