Кримські журналісти: «темники» повернулися на державні телеканали

Сімферополь – Державний комітет з телерадіомовлення України розсилає до регіональних телерадіокомпаній листи, в яких просить створити програми про «соціальні ініціативи» Президента Януковича, а також рекомендує пускати в ефір інші сюжети про главу держави та уряд. Сімферопольське інтернет-видання «Центр журналістських розслідувань» оприлюднило копію такого листа за підписом глави Держкомітету Олександра Курдіновича. Журналісти «Центру» вважають це поверненням «темників» – явища середини двотисячних років, коли представники влади визначали, про що і як мають писати мас-медіа.

У листі, копія якого оприлюднена «Центром журналістських розслідувань», голова Держкомтелерадіо України просить «терміново створити (або адаптувати існуючі формати теле- і радіопрограм) і запустити в ефір з 15 березня 2012 року спеціальні лінійки програм за участю керівників і/або представників органів місцевої влади, відомих фахівців та експертів». Програми повинні бути присвячені «роз’ясненню й обговоренню соціальних ініціатив, озвучених президентом Януковичем на розширеному засіданні Кабінету Міністрів, що відбулося 7 березня 2012 року». Такі програми мають виходити в ефір не рідше двох разів у тиждень. Про виконання цього доручення керівники регіональних телерадіокомпаній мають відзвітувати до 16 березня.

Окремо з Держкомтелерадіо у місцеві ТРК надійшли листи із проханням розмістити у вечірніх випусках новин або в рамках спеціальних рубрик цілу низку сюжетів про Президента Віктора Януковича і прем’єра Миколу Азарова.

Журналіст «Центру журналістських розслідувань» Сергій Мокрушин каже, що в редакції теж є копії цих документів, які вони отримали від своїх надійних джерел.
Велика вірогідність того, що такі листи надходять до ДТРК «Крим» уже не вперше
Сергій Мокрушин

«Дуже велика вірогідність того, що такі листи надходять до ДТРК «Крим» уже не вперше, – зауважує він. – І зараз ми стаємо свідками процесу, коли не тільки редакційна політика регіональних державних телерадіокомпаній формується у Києві, але фактично централізовано виробляється і контент для регіонального телеефіру».

Чиновники: «темники» не є «темниками»

Від коментарів для Радіо Свобода виконувач обов’язків генерального директора ДТРК «Крим» Валерій Гуменюк відмовився, заявивши, що через поганий телефонний зв’язок не розуміє запитання: «Я слухаю вас і паралельно чути якесь радіо – не розумію жодного слова. Дуже погано вас чути». На інші наші дзвінки Валерій Гуменюк уже не відповідав, а його секретар повідомила, що начальник щойно кудись виїхав.

Проте, раніше в інтерв’ю «Центру журналістських розслідувань» Валерій Гуменюк достовірність листів із Держкомтелерадіо підтвердив і заявив, що прохання з Києва «будуть виконані без змін ефірної сітки».

Підтвердив відправку таких листів і голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович. Однак, в коментарі інтернет-виданню «Телекритика» він заперечив, що вони є «темниками».
Це нормальний звичайний розпорядчий документ
Олександр Курдінович

«Це нормальний звичайний розпорядчий документ, – сказав він про свій лист до гендиректорів ДТРК. – На нашу думку, соціальні ініціативи Президента, висловлені ним на розширеному засіданні Кабінету Міністрів, є вкрай важливими для громадян нашої країни», сказав Олександр Курдінович, додавши, що цю роботу Держкомтелерадіо проводить в рамках висвітлення діяльності органів державної влади.

В юридичній службі Комітету з моніторингу свободи преси в Криму тим часом повідомили, що вивчатимуть оприлюднені листи, щоб з’ясувати, чи не є вони формою втручання державних посадовців у діяльність засобів масової інформації

Читайте більше тут: