День народження Шевченка у Дніпропетровську відзначала влада і опозиція

Міська рада не дала опозиції дозволу на мітинг

Дніпропетровськ – 198-у річницю з дня народження Шевченка у Дніпропетровську патріотично налаштовані сили святкували попри заборону влади: міськрада не дала опозиції дозволу на мітинг. Однак активісти вирішили, що «кожен громадянин має право вшановувати пам’ять поета без рішення чиновників». Квіти ж до пам’ятника Шевченку в центрі міста поклали й представники влади.

Стандартні букети з синіх і жовтих хризантем, перев’язані синьо-жовтими стрічками, і кілька десятків прапорів Партії регіонів. Дніпропетровська влада вшановувала пам’ять Тараса Шевченка біля пам’ятника в центрі міста короткими урочистостями. Після вигуків із натовпу опонентів «Ганьба, ганьба!» дійство згорнули – не встиг навіть виступити заанонсований фольклорний ансамбль.

Літні жіночки в фартухах із символікою Партії регіонів хутко розходились додому. Рядків поезій Кобзаря вони пригадати не змогли, тільки романс – на вірші Огієнка.

Не питай чому в мене заплакані очі,
Чого завше втікаю я в гай
Та блукаю по темних лісах до півночі,
Не питай,не питай.

Урочистості до дня народження Шевченка у Дніпропетровську

​Після офіційних урочистостей площу біля пам’ятника зайняли прихильники опозиції. Панахиду за Шевченком відслужили священики УПЦ Київського патріархату.

Цього року вперше, кажуть в опозиції, у Дніпропетровську Шевченка вшановували напівлегально: хоч міська рада заявку на мітинг з рук в руки не прийняла, але організатори надіслали її поштою. У руках активісти «Батьківщини», «Нашої України» «Фронту змін», УНП та громадських організацій тримали портрети Шевченка і гасла «Знедолені, єднайтеся», «Влада, дай нам жити», «Воля або смерть».

Шевченко згуртував опозицію?

День народження Шевченка, зазначають лідери опозиції, об’єднав політичні сили різного спрямування. На наступні парламентські вибори, як домовились, 7 політичних партій Придніпров’я сформують єдиний список кандидатів-мажоритарників. Однак партійці не приховують: об’єднання може бути нетривким.
Якщо в серці буде попереду Україна, тоді буде перемога і можна буде збудувати нормальну українську державу
Анатолій Сокоринський

«Навіть підписуючи певні угоди і декларації, іноді кожен думає про своє. Якщо в серці буде попереду Україна, а вже потім все інше – тільки тоді буде перемога і можна буде збудувати нормальну українську державу», – заявив керівник Дніпропетровської обласної організації Української народної партії Анатолій Сокоринський.

До угоди про спільні дії, окрім партійних осередків опозиції, мають намір приєднатись й громадські організації. Обіцяють: боротимуться за чесні парламентські вибори.

«На даному етапі будемо займатись моніторингом, ми будемо стежити як громадські діячі, інформувати громадськість про те, що відбувається, наскільки законно», – сказав Радіо Свобода керівник громадського руху «Спільна справа» Віктор Романенко.

Цього року день народження Кобзаря у Дніпропетровську вперше проходив без скульптурної візитівки міста – найвищого в Україні пам’ятника Шевченку на острові посеред Дніпра. Його реконструкцію до дня народження не встигли зробити, попри обіцянки влади. Зараз від 50-тонного чавунного монументу на п’єдесталі залишились тільки ноги.

Між тим у невеликих містах – Верхньодніпровську і Павлограді – з ініціативи самої громади збирають кошти на встановлення монументів Шевченку.