Євро-2012 і дорогі львівські готелі. Де зупинитись вболівальникам?

Експерти прогнозують, що на час Євро українські готелі будуть напівпорожні через зависокі ціни

Львів – Менше ста днів залишилось до проведення Чемпіонату Європи з футболу в Україні та Польщі. Відомо, що 13 із 16 футбольних команд проживатимуть у сусідній державі. Але навіть цей факт не поліпшив ситуацію з розселенням уболівальників в українських містах. Експерти прогнозують, що на час Євро українські готелі будуть напівпорожні через зависокі ціни, а вболівальники розважатимуться у Польщі.

Чи можна сьогодні забронювати двомісний номер у готелі терміном із 13-го до 18 червня десь від 200 до 350 доларів? У готелях, розташованих у центрі і прилеглій до нього частині Львова, у відповідь почула:

– Нічого немає.

– На жаль, жодного номера у цей період.

– Нічого. Лише є місця між матчами, але у дні матчів немає нічого. Все заброньовано фірмою «ТУЯ».

Тим часом в інтернеті на одному із сайтів-посередників знайшла кілька пропозицій: від 5 тисяч гривень за добу (понад 700 доларів) у 4 та 5-зіркових готелях. Але з’ясувала, що ці готелі не мають ніякого підтвердження своєї зірковості або ж це виявились кілька кімнат у житловому чи приватному будинку! Ба більше, людина повинна 100% оплатити вартість проживання без будь-яких гарантій щодо якості послуг і того, що взагалі її туди поселять у червні.

У Львові відбудеться три матчі фінального турніру: 9 червня зіграють Німеччина і Португалія, 13 червня – Данія і Португалія, 17 червня – Данія і Німеччина. Всі національні збірні не наважились проживати у Львові. Вони приїдуть сюди з польських міст. Міська влада очікує, що у місто Лева на футбол прибуде понад 20 тисяч німецьких вболівальників, близько 13 тисяч данських та менше ніж 5 тисяч португальських.

Туристам важко спланувати свою поїздку в Україну

У департаменті з підготовки Євро-2012 Львівської міськради інформують, що готельний ринок міста становить 2800 номерів, а це понад 6000 місць. І ціни від 100 до 400 доларів. Але місць у цих готелях реально немає.

Начальник управління адміністрування будівництва та розвитку інфраструктури департаменту Євро-2012 Олег Вілюра зазначив, що невдовзі стане відома кількість проданих на матчі квитків і тоді буде чітка інформація про вільні місця у готелях, але вболівальникам пропонують також проживання у відремонтованих студентських гуртожитках, приватних помешканнях і у кемпінгах.

«Ми повинні зрозуміти, що за цих 10 днів, як будуть ігри, ми не станемо мільйонерами і повинні думати, що буде після Євро. Бо Євро – це промоція. Тому керівник Департаменту поїхав у Данію, щоб розповісти журналістам, якою є ситуація з організацією матчів у Львові, як можна поселитись і куди звертатись. Маємо заохотити людей приїхати сюди», – каже посадовець.

Наразі міській владі не вельми вдається переконати туристів, що все буде організовано бездоганно. Туристи вагаються щодо поїздки в Україну. Бо не можуть забронювати місце в готелі і квитки на переїзди в інші міста Євро-2012. Тобто, людина не може спланувати свою поїздку і відповідно розрахувати видатки.

Мерія гарантує лише за одного туроператора

У мерії рекомендують звертатись щодо розселення лише до офіційного партнера – туроператора «ТУЯ». Представництво цієї компанії уклало угоди зі 47-ма готелями Львова, Івано-Франківська, Луцька, Ужгорода, Тернополя.

Однак левова частка місць у готелях Львова заброньована для «сім’ї» УЄФА, розповіла представниця компанії «ТУЯ» Людмила Гончарова, а залишок місць у готелях і пропонується туристам, які витрачатимуть тут гроші. А ще власники багатьох готелів залишили місця для «потрібних» людей або ж виставили номери у десять разів дорожче.

«Двадцять відсотків місць уже заброньовані, але ще є на сайті місця, які можна забронювати. Вболівальник припускає, що ціна на Євро за проживання зростає від 30% до 100%, але аж ніяк не у 5 разів, як це бачимо по окремих пропозиціях. У нас немає такого зростання цін, ми вели переговори з готелями і нам вдалося їх переконати поставити реальні ціни. Людина, яка їде на футбол, розраховує, що проживання буде не набагато вищим від ціни на квиток», – зазначила Людмила Гончарова.

Тому компанія «ТУЯ» пропонує вболівальникам відремонтовані студентські хостели: на дві кімнати один санвузол, надається постіль, необхідні гігієнічні засоби, у відведених місцях буде доступ до інтернету. Такий номер на двох коштує близько 30 євро.

Львів може втратити туристів

Зависокі ціни на проживання в готелях і непрозора на сьогодні ситуація щодо розселення може спричинити те, що вболівальники прилітатимуть чартерними рейсами лише на матчі. Катастрофічно бракує готельних номерів не лише у Львові, але й у всіх містах, особливо в Донецьку.

Міська влада Львова упродовж усього часу підготовки до Євро запевняла, що саме з готелями у місті немає проблем. Однак саме Львів серед інших міст втратить найбільше, бо розташований досить близько до польського кордону, на час чемпіонату діятиме так званий «зелений коридор», а тому чимало туристів можуть проживати не у Львові, а в польських готелях, доступніших за цінами, у прикордонних містах.«Скупий платить двічі» – прислів’я в даному разі слушне.