Вибори в Росії підлаштовані під Путіна – міжнародні спостерігачі

«Умови кампанії були викривлені на користь одного кандидата» – голова місії спостерігачів ПАРЄ

Президентські вибори в Росії позначилися відсутністю конкуренції та спрямуванням державних ресурсів на підтримку кандидатури Володимира Путіна. Про це заявляють міжнародні спостерігачі. На думку деяких українських оглядачів, у результаті президентських виборів відносини між Росією та Україною будуть змінюватися, а спільною для громадянського суспільства двох країн має стати боротьба за чесні правила гри.

За результатами підрахунку майже 100 відсотків бюлетенів, президентом Росії знову обрано Володимира Путіна, який повернеться втретє на цю посаду. Проте міжнародні спостерігачі говорять, що його перемога не була чистою.

За словами голови місії спостерігачів Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокса, на виборах не було справжньої боротьби.

«Умови кампанії були викривлені на користь одного кандидата. Так само і надто обмежуючі вимоги щодо реєстрації обмежили справжню конкуренцію», – зауважив на прес-конференції в Москві Тіні Кокс.

Спеціальний координатор моніторингової місії Організації з безпеки і співпраці в Європі Тоніно Піцула також звернув увагу на відсутність конкуренції та агітацію лише за одного кандидата.

«Ідея виборів полягає у тому, що їхній результат не має бути визначений. Але в Росії все було не так. Найбільша проблема цих виборів у тому, що не було справжньої конкуренції», – наголосив представник місії ОБСЄ.

Путін отримав не більше ніж 50 відсотків – «Голос»

Координатор спільної європейської закордонної політики Катрін Аштон закликала Росію звернути увагу на недоліки, вказані міжнародними спостерігачами. Але її речниця на прес-конференції заявила, що в Брюсселі вивчають звіти, підготовлені спостерігачами. Вона відзначила «певні порушення», про які йдеться у цих звітах, але наголосила, що їхнє детальне вивчення ще триває.

Російські спостерігачі з недержавної організації «Голос» вважають, що замість оголошених майже 64 відсотків голосів, Володимир Путін отримав не більше ніж 50 відсотків.

Український спостерігач від Парламентської асамблеї Ради Європи Ольга Герасим’юк каже, що російські вибори мають важливе значення для майбутніх українських виборів, де перед українцями стоятимуть ті ж питання, що і перед росіянами сьогодні.

«Ми повинні для себе винести урок, що боротися потрібно не за владу, а за демократичні інститути, за права», – заявила Ольга Герасим’юк в інтерв’ю Радіо Свобода.