Представники ОБСЄ не потрапили до Тимошенко

Представники ПА ОБСЄ покидають Качанівську колонію, Харків, 5 березня 2012 року

Представники Парламентської асамблеї ОБСЄ мають намір повернутися до Качанівської виправної колонії для зустрічі з колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

«Ми переговорили з начальником колонії і повідомили, що спробуємо повернутися. Нам дуже важливо продемонструвати солідарність з жінкою-ув’язненим, політв’язнем», – сказала віце-президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Вальбурґа Габсбурґ Дуґлас журналістам у понеділок біля стін колонії.

Член Парламентської асамблеї від Швеції Оса Ліндестам висловила занепокоєння з приводу того, що їй не дозволили зустрітись з Тимошенко.

«Наступного року Україна головуватиме в ОБСЄ. Зараз ми своїми очима бачили, що відбувається. Ми попросили начальника колонії вимкнути камери спостереження і надати Тимошенко телефон, оскільки вона не може дійти до телефону. Ми хотіли поговорити з нею по телефону, але нам навіть цього не дозволили», – сказала Ліндестам.

На запитання кореспондента Радіо Свобода щодо можливих наслідків такої відмови для України, представники ОБСЄ відповіли, що поінформують європейські структури про ставлення до політв’язнів в Україні.

Члени делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ зазначили, що лист-відмова МЗС України на запит посольства Швеції відвідати Юлію Тимошенко надійшов у понеділок об 11:00, «що було надто пізно». Адже літак представників ОБСЄ прибув до України ще о 9-й ранку.

«Для нас ця відмова означає, що занепокоєння, яке ми відчуваємо, є обґрунтованим. Що могло вийти з нашого спілкування з Тимошенко? Наше занепокоєння стало б меншим. Але цього не сталося, і воно зросло», – сказала віце-президент ПА ОБСЄ.

Тимошенко відмовилася йти до телефону – начальник колонії

Телефонна бесіда представників ОБСЄ з колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко не склалася, бо вона відмовилася йти до таксофону у черговій частині й наполягала на тому, щоб телефон був у її камері. Про це заявив начальник Качанівської виправної колонії Іван Первушкін.

За його словами, Юлії Тимошенко пропонували допомогу у супроводженні до чергової частини колонії. Адже, згідно зі внутрішнім порядком, телефонні розмови проводяться в черговій частині пенітенціарної установи, але в жодному разі не в камері засуджених.

Водночас Іван Первушкін відмовився коментувати те, чи дозволяє стан здоров’я Тимошенко дійти до чергової частини.