Янукович на батьківщині Тимошенко

Переддень другої річниці інавгурації Президент України провів на Дніпропетровщині

Дніпропетровськ – Переддень другої річниці інавгурації Президент України Віктор Янукович провів на Дніпропетровщині, батьківщині екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Туди його запросили святкувати ювілей регіону, відкривати нову льодову арену та центр «Відкрита влада». Президент побіжно згадав про підсумки розвитку України в останні два роки, але загострювати на них увагу не став, натомість розповів журналістам про президентський спосіб життя: він цілодобово працює, мало їсть і багато рухається.

«Пишаємось нашими земляками» – десятки білбордів із таким написом дніпропетровська влада розмістила уздовж всього маршруту руху президентського кортежу. У колажі зі світлин – найвідоміші, на думку місцевих чиновників, дніпропетровці. Серед них російська актриса Лія Ахеджакова, генсек ЦК КПРС Леонід Брежнєв, колишній Президент України Леонід Кучма. Екс-прем’єра Юлії Тимошенко на фотографіях немає.

Обійшов цю тему і Віктор Янукович у спілкуванні з пресою. А про підсумки свого дворічного перебування на посаді побіжно згадав, оцінюючи російсько-українські відносини і газову проблему. За його словами, за цей час через дорожнечу блакитного палива країна зазнала збитків на 12 мільярдів доларів США, але є надія досягти «компромісного рішення» у переговорах із північним сусідом, зазначив Президент.

«Якщо в цілому говорити про російсько-українські відносини, то за два останні роки вони у нас були дуже динамічними, я б сказав, ефективними. Про це говорить рівень товарообігу... Шукали і знаходили компроміси. Але газове питання застрягло», – заявив Янукович.

Про те, як оцінює керівник держави результати своєї роботи за два роки, представники мас-медіа спитали наприкінці прес-конференції. Принагідно згадали про подальше збагачення українських олігархів, про президентські володіння у Межигір’ї та про політичних в’язнів.

«Зі свободою слова ще нормально, ще можна ставити Вам запитання… Скажіть будь ласка, за два роки Ви досягли тих цілей, які ставили, чи це не ті завдання, які Ви перед собою ставили?» – поцікавився дніпропетровський журналіст.

Віктор Янукович про підсумки говорити докладно не побажав, натомість перевів розмову в інше русло – щоб працювати так, як він. «Потрібен спеціальний спосіб життя, мало їсти, багато рухатись. Все це я роблю. Якщо мені хтось заздрить, то, я скажу, правильно робить. Хай спробують так жити. Я і вам раджу», – сказав глава держави, запропонувавши журналісту, який поставив незручне питання, помірятися з ним силами в багатоборстві.

Коротко окреслював Віктор Янукович і плани на майбутнє, і можливі кадрові зміни в уряді, зокрема. За його словами, з посадою міністра економіки він визначиться за кілька днів, а на посаду міністра фінансів є три кандидатури. Кандидатура Юрія Колобова, яка розглядається на керівника Мінфіну, не є наразі головною, додав глава держави. За його словами, є ще два претенденти, питання вирішать найближчими днями. Водночас Янукович пояснив, що призначення Валерія Хорошковського на посаду першого віце-прем’єра пояснюється його досвідом на попередніх посадах.