Луценко закликав владу до суїциду, а в його словах «побачили» злочин

Київ – Ув’язнення Юрія Луценка стало платою за його підтримку опозиції та боротьбу з корупцією і фальсифікацією на виборах – заявив сам колишній міністр внутрішніх справ під час своєї фінальної промови у суді. Печерський районний суд Києва завершує розгляд справи Луценка за звинуваченням у зловживанні посадою, заволодінні чужим майном та перевищенні владних повноважень. Зі свого боку, представники Генпрокуратури «побачили» у його промові зізнання у частині з тих злочинів, які йому інкримінують. Судді, що розглядають справу колишнього посадовця, планують оголосити вирок орієнтовно 27 лютого.

У четвер у Печерському районному суді Києва зібралися ледь не всі депутати від «Народної самооборони», провідні українські медіа, представники посольства США та інших держав.

Головуючий у справі суддя Сергій Вовк відмовив у клопотанні адвокатів дозволити відео- та фотозйомку в залі засідань. І одразу ж запропонував виступити з останнім словом підсудним – Юрію Луценку та його водію Леоніду Приступлюку.

Водій екс-міністра внутрішніх справ сказав лише те, що вважає себе невинуватим, і просить суд винести йому виправдувальний вирок.

Луценко ж говорив майже дві години. У своєму виступі він, зокрема, спробував підсумувати зроблене ним за час перебування на чолі української міліції.

Your browser doesn’t support HTML5

Політична заява Юрія Луценка


«За час своєї роботи на чолі МВС я не отримав державної дачі. Не створив свого бізнесу і не грабував чужого, – запевнив Юрій Луценко. – Я з родиною жив у тій же квартирі, що й раніше. Мені дало це свободу дій: я звільнив усе керівництво МВС у центрі, й 90% начальників райвідділів. Я був вільний від будь-яких зобов’язань: за призначення мені не платили».

Екс-міністр каже, що він за ґратами через опозиційність і боротьбу з корупцією

Як свої досягнення Луценко згадав створену в МВС систему громадського моніторингу – правозахисники мали цілодобовий доступ до всіх підрозділів, крім секретних. А крім того, про зменшення рівня корупції завдяки комп’ютеризації роботи низки підрозділів міліції, зокрема державтоінспекції. Він згадав і про протидію міліції фальсифікаціям на минулих виборах, і про роботу відомства з ліквідації організованих злочинних груп.

На початку моєї роботи в МВС у кожній області були «смотрящие» від кримінального світу
Юрій Луценко

«На початку моєї роботи в МВС у кожній області були «смотрящие» від кримінального світу. Але невдовзі злодії в законі почали опинятися за ґратами або тікати з України. Хто не знає, під чиєю «крышей» злодій Гіві Немсадзе працював у Донецьку? Роками вони такі, як він були недоторканними. З покинутих шахт і досі дістають десятки скелетів», – сказав Луценко.

Серед своїх помилок колишній керівник МВС згадав недостатню швидкість проведених ним реформ та свою надмірну емоційність.

«Про помилки можна говорити багато. Але хто зробив би більше без підтримки Президента, без надії на реформування законодавства про міліцію, хай кине в мене камінь», – підсумував Юрій Луценко.

Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у промові звинуватив чинну владу та Президента Віктора Януковича у тотальному збіднінні українців.

Головне тіло країни так зацілували в усі місця, що його гігієнічні рефлекси спрацьовують тільки на золотих унітазах
Юрій Луценко

«Казка Януковича про пенсію 1300 гривень у 2010 році – лишилася казкою. Головне тіло країни так зацілували в усі місця, що його гігієнічні рефлекси спрацьовують тільки на золотих унітазах. Так діяти в Україні може або окупаційна влада, або люди з окупованою совістю, – обурився Юрій Луценко. – На оздоровлення одного члена влади державою виділяється сума, зіставна з витратами на охорону здоров’я 4000 українців. Один член нам обходиться як 4000 звичайних людей! Покласти край корупції влада може лише власним суїцидом».

Прокуратура знайшла доказ «кадрової чистки» у промові Луценка

У своїх останніх виступах у суді Луценко показав себе і як політик, і як фаховий юрист – так оцінив промови свого підзахисного адвокат Ігор Фомін. Зі свого боку, представник державного обвинувачення у справі Луценка прокурор Віктор Клименко «побачив» у останньому слові підсудного докази його провини.

Останнє слово Юрія Луценка дуже мало стосується змісту справи, і містить переважно його погляди на розвиток держави
Віктор Клименко

«Луценко у промові згадав, що коли очолив МВС, то звільнив увесь керівний склад відомства і 90% керівників на місцях. Це дуже важлива інформація. Що це, як не кадрова чистка, про яку йдеться в обвинувальному висновку, і організацію якої він раніше відкидав? У цілому ж останнє слово Юрія Луценка дуже мало стосується змісту справи і містить переважно його погляди на розвиток держави».

Прокурор Клименко висловив надію, що суд винесе справедливе рішення, врахувавши й зміст фінальної промови підсудного. Зі свого боку, адвокат Луценка Ігор Фомін назвав судовий процес залежним від влади, а шанси на виправдувальний вирок незначними.

Юрій Луценко перебуває під вартою 419 днів, за цей час слідчі та судді допитали понад 150 свідків, матеріали справи склали 51 том. Прокуратура запропонувала засудити Луценка до 4 років 6 місяців в’язниці, штрафу на суму понад 600 тисяч гривень та конфіскації майна, а його водія – на три роки умовно та удвічі менший штраф. Остаточний вирок у справі головуючий суддя Сергій Вовк планує оголосити 27 лютого.