Ірина Луценко: «Головний «пацан» сказав – і мій чоловік сидить»

«Я взяв заключну частину обвинувального висновку. І нарахував у ній 61 «брехню» – екс-міністр

Київ – 15 лютого в Печерському суді Києва завершилися судові дебати у справі Юрія Луценка, колишнього міністра внутрішніх справ, якого звинувачують, зокрема, у зловживанні посадою та перевищенні владних повноважень. На дебатах захисники екс-міністра і він сам по черзі спростували кожен пункт обвинувачення, а головною провиною підсудного назвали те, що Юрій Луценко, схоже, дратує чинного Президента Віктора Януковича.

Представники державного обвинувачення у справі Луценка, які вимагають ув’язнити його на чотири з половиною роки з конфіскацією майна, ґрунтують свою позицію лише на даних досудового слідства, вважає сам обвинувачений Юрій Луценко. Але оскільки всі допитані у суді свідки змінили свої свідчення, а значна частина документів виявилася недостовірною, досудове слідство не заслуговує на довіру, сказав Луценко.
Я взяв заключну частину обвинувального висновку. І нарахував у ній небагато – 61 «брехню» прокуратури
Юрій Луценко

«Я взяв заключну частину обвинувального висновку. І нарахував у ній небагато – 61 «брехню» прокуратури, яка нічим не доведена взагалі або ж спростована під час судового слідства. Що було порушено? Луценком було порушено спокій Віктора Януковича, більше нічого, – каже обвинувачений. – «Предмет злочину» – в мене в роті. Не Приступлюк, не його квартира, не міліцейська розвідка, не святкування Дня міліції – мій язик не дає їм спокою, мій розум і, зрештою, моя сила волі».

Захист колишнього міністра заперечує всі тези звинувачення

Із думки, що кримінальне переслідування екс-міністра МВС з боку прокуратури нібито замовив Президент Віктор Янукович, почала свій виступ і представник захисту і дружина екс-міністра Ірина Луценко.
Називаю їх пацанами, бо їхній керівник і організатор цього судилища – пацан конкретний. Він чудово виконує «Мурку»
Ірина Луценко

«Шановна пресо! Пацани прокурори! Називаю їх пацанами, бо їхній керівник і організатор цього судилища – пацан конкретний. Він чудово виконує «Мурку» і працює за пацанячими законами, які нині діють в Україні: «пацан сказав – пацан зробив». Сказав головний пацан, що Луценко сидітиме – от і сидить мій чоловік 417 днів у тюрмі», – зазначила дружина підсудного.

Представники прокуратури: докази у справі – не на користь Луценка

Представники захисту Луценка оголосили і заперечили кожну тезу обвинувального висновку проти Луценка, згадуючи, зокрема, і про тиск на свідків, і про нез’ясоване походження документів, що мають доводити його провину.

На попередніх засіданнях представники державного обвинувачення говорили, що їхню позицію повністю підтверджують і свідчення свідків, і матеріали справи.

«Свідки озвучували багато власних міркувань, але підтвердили суттєві обставини справи. Документи, які ми надавали, спрямовані на встановлення об’єктивної істини. І якщо документи чи відповіді не влаштовують чимось когось із нас особисто, вони долучаються для встановлення істини», – говорив на останніх засіданнях прокурор Дмитро Лобань.

На наступному засіданні суду, у четвер, підсудний має виступити з останнім словом, і лише після цього колегія суддів зможе оголосити вирок.