Росія і Китай заветували резолюцію ООН щодо Сирії

Посол Росії в ООН Віталій Чуркін після голосування захищає позицію Москви на підтримку сирійського режиму

Росія і Китай проголосували в суботу проти зміненого проекту резолюції Ради безпеки ООН щодо Сирії. Їхнє вето викликало гостре міжнародне засудження.

Проект резолюції, змінений порівняно з первісним текстом, як вважають, на догоду Росії, мав на меті висловити підтримку мирному планові Ліги арабських держав, хоч уже й не містив прямої згадки про головні пункти цього плану.

Водночас у тексті йшлося про різке засудження «невпинних поширених грубих порушень прав людини і засадничих свобод владою Сирії» й містився заклик до «політичного процесу за участі всіх сирійських політичних сил, який відбувався б в атмосфері, вільній від насильства, страху, залякування й екстремізму, і мав би на меті дати дієву відповідь на законні прагнення і турботи сирійського народу».

Таким чином Росія і Китай, що як постійні члени Ради безпеки мають право вето, своїми голосами проти заблокували цю резолюцію. Усі решта 13 членів Ради безпеки проголосували за неї.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив у відповідь, що це вето «підриває роль Організації Об’єднаних Націй і міжнародної спільноти» в час, коли Дамаск мав би почути єдиний голос із закликом покласти край насильству проти сирійського народу, цитує слова керівника ООН його речник Мартін Несіркі.

Представництво Великої Британії в ООН назвало вето Росії і Китаю «ганебним».

Посол Франції Жерар Аро заявив, що нині «сумний день для Ради безпеки, сумний день для сирійців і сумний день для прихильників демократії».

Посол США Сюзан Райс заявила, що її країна вважає це вето «гидким».

Росія хотіла іншого тексту

Натомість посол Росії в ООН Віталій Чуркін заявив, що пропонований проект резолюції «посилав незбалансований сигнал сторонам сирійського конфлікту». Західні держави, які, за його словами, стояли за резолюцією (її розробили арабські держави за підтримки європейських), «закликали до зміни режиму і проштовхували опозицію до влади», сказав представник Росії, яка підтримує режим авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада.

Посол Китаю Лі Баодун, як його цитує офіційне китайське агентство «Сіньхуа», заявив, що з приводу тексту резолюції необхідні подальші консультації.

Раніше в Москві заявляли, що проект резолюції «не безнадійний», але його формулювання треба далі міняти, щоб не зайняти якоїсь сторони в «громадянській війні» в Сирії.

Водночас посол США в ООН Сюзан Райс назвала пропоновані Росією поправки до проекту «неприйнятними».

А державний секретар США Гілларі Клінтон, яка перебуває в Мюнхені на міжнародній конференції з безпеки, заявила, що з Росією було неможливо працювати конструктивно щодо цього проекту.

Тим часом міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив раніше в суботу в Мюнхені, що резолюція містить занадто мало вимог до озброєних груп, які виступають проти сирійського режиму. Ще одне заперечення Росії викликало те, що в проекті резолюції Ради безпеки нібито міститься імовірний результат діалогу, до якого дипломати арабських і європейських країн закликають у Сирії.

Змінений днями проект резолюції, який заветували Росія й Китай, містив слова про «повну підтримку рішення» Ліги арабських держав допомогти Сирії вийти з кризи, але з його тексту був вилучений головний момент плану Ліги арабських держав – заклик до авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада передати владу, – як вважають, саме щоб здобути підтримку Росії. Також із нього порівняно з попереднім проектом зняли заклик до держав-членів ООН не допустити потрапляння до Сирії зброї. Проти цього пункту теж виступала Росія, яка є одним із чільних продавців зброї сирійському режимові.

Резолюції нема, а насильство в Сирії триває

Росія й Китай провалили резолюцію після того, як лише протягом попереднього дня, п’ятниці, в Сирії, за повідомленнями правозахисників, не менш як 217 людей були вбиті тільки в місті Хомсі, коли урядові сили відкрили вогонь по противладних демонстрантах. Це повідомлення, однак, неможливо перевірити з незалежних джерел через заборону на діяльність іноземних журналістів у країні і сувору цензуру в засобах інформації країни. Вони, зокрема, заперечили причетність урядових силовиків до насильства в Хомсі і склали вину за це на неуточнені «озброєні терористичні групи».

За останніми оцінками ООН іще станом на початок січня, в Сирії було на той час близько 5 тисяч 400 загиблих унаслідок придушення протестів проти влади від березня минулого року. Відтоді повідомляли про ще кількасот убитих, зокрема, про понад 400 смертей лише за останній тиждень. Як вважають, нині лік убитих уже перевищив 6 тисяч.

Росія разом із Китаєм уже ветували пропоновану резолюцію Ради безпеки ООН щодо Сирії в жовтні минулого року.