Проднабори або вечірка для студентів – чи є в них «виборча складова»?

Донецьк – Із наближенням виборів українські політики активізують боротьбу за електорат. Як стверджують у Комітеті виборців України, у Києві Партія регіонів використовує так звану «мережу бабусь», яку вже задіяли під час попередніх кампаній. Голова правління КВУ Олександр Черненко, як приклад, навів благодійну діяльність екс-секретаря Київради Олеся Довгого, що поширював за допомогою цієї мережі новорічні продуктові набори. А в Донецьку в одному з нічних клубів народний депутат України Тетяна Бахтєєва влаштувала вечірку для студентів. Але самі політики переконують, що «виборча складова» в їхніх діях відсутня.

Донецькі студенти повеселилися, майже всі пройшли на вечірку на честь Дня студента безкоштовно. Адже у найбільших внз міста квитки, за якими можна було потрапити в клуб, роздавали безкоштовно. Голова профкому студентів Донецького національного університету Олексій Булавін не вбачає у подібних святкуваннях ніякої політики.

«Чесно кажучи, до виборів ще далеко, по-перше. По-друге, Тетяна Дмитрівна у нас в університеті щорічно проводить лекції зі студентами і бере участь у деяких наших заходах. Там учасниці, які готувалися до цього конкурсу, і більшу частину флаєрів віддали їм. По нашому університету десь близько ста штук. Зараз уже жодного флаєру під рукою не залишилося. Там і конкурс «Міс Тетяна». Конкурс краси саме Тетян», – говорить Булавін.

У програмі вечірки й справді був конкурс Міс Super Тетяна, а також виступали учасники всеукраїнського турніру команд КВК «Національна ліга КВК» та зірки різноманітних телешоу.

Студенти, які висловили свою думку про вечірку, здебільшого залишилися задоволеними. Однак стосовно можливої політичної складової свята ніхто з них особливо не замислювався.

За законом «дії політика важко трактувати»

Наприклад, студент Донецького національного медичного університету імені Горького Рішад Алієв сумнівається, що організація вечірки народним депутатом Бахтєєвою вплине на політичний вибір студентів.

«Думаю, навряд чи. Молодь тяжко в чомусь флаєрами взяти. Щось крутіше треба. Я думаю, що вона зробила правильно, коли організувала День студента, притому вона – Тетяна. На честь себе таке свято, вона ще лікар, я думаю, це правильно», – пояснює Рішад Алієв.

На думку керівника аналітичних програм донецького віддідення «Комітету виборців України» Олександра Клюжева, з точки зору законодавства, дії політика важко трактувати. Адже оскільки ще не почалася виборча кампанія і немає зареєстрованих кандидатів, це не є порушенням законодавства. Хоча загалом питання залишаються.

«З точки зору політичної практики, навряд чи це є цивілізованим шляхом, коли замість того, щоб іти до виборців із якимись програмами, виборцям пропонуються якісь матеріальні стимули, в даному випадку, якийсь безкоштовний вхід на певні заходи. І тут ми маємо ситуацію, що якраз вибори кандидатів у мажоритарних округах (а ми напевно можемо сказати, що Бахтєєва балотуватиметься у мажоритарному окрузі), кандидати й робитимуть ставку на такі ось загравання з виборцем, які не будуть мати ніяких наслідків з точки зору вже майбутніх зобов'язань депутата перед своїми виборцями, якщо він буде обраний у мажоритарному окрузі», – вважає Олександр Клюжев.

Сама ж народний депутат, голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва зазначила Радіо Свобода, що нічого дивного в подібному кроці немає. Вона зазначила, що постійно проводить різноманітні благодійні заходи у Донецьку, на кшталт походу до дельфінарію для малозабезпечених сімей і допомоги дитячому будинку.

«До мене звернулися студенти з тим, що на Тетянин день хотілося б провести конкурс і щоб це було приємно для душі. Я відгукнулася на такий захід. Так, були білборди, я ж не проти, вони були, тому що це був такий захід запланований саме студентством. Тому що особливо у Ворошилівському районі мешкає більша кількість студентів, які є в Донбасі», – зауважила Тетяна Бахтєєва.

Вибори до Верховної Ради України відбудуться у жовтні цього року.