ПАРЄ закликає Україну зняти звинувачення з колишніх урядовців

Парламентська асамблея Ради Європи закликала в четвер зняти звинувачення, висунені проти колишніх членів українського уряду, включно з колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

ПАРЄ також закликала Президента України розглянути можливість звільнити їх і дозволити їм узяти участь у майбутніх парламентських виборах.

У резолюції про діяльність демократичних інституцій в Україні, підготованій на підставі звіту співдоповідачів у справах України Майліс Репс і Марієтти де Пурбе-Лундін і схваленій у четвер увечері, асамблея також висловила стурбованість дедалі гіршим станом здоров’я Юлії Тимошенко і закликала владу дозволити, щоб її лікували незалежні лікарі.

Депутати ПАРЄ вважають, що статті Кримінального кодексу України, за якими порушили справи проти колишніх урядовців, «надто широкі і по суті дають змогу пост-фактум оголосити злочином нормальний процес ухвалення політичних рішень. Як мовиться в резолюції, це суперечить принципові верховенства права й «неприйнятне».

Проблеми в Україні ґрунтуються на «системних недоліках» української юридичної системи, заявляє ПАРЄ. Асамблея пропонує низку кроків, які мають посилити незалежність судової системи, зменшити кількість випадків надмірного використання попереднього ув’язнення і покласти край нинішньому упередженню на користь сторони звинувачення.

ПАРЄ також знову закликала до конституційної реформи в Україні і до змін у виборчому законодавстві.

Якщо ці рекомендації не буде втілено в «розумні терміни», особливо ті, що стосуються кримінальних переслідувань колишніх урядовців, це «порушить серйозні питання» щодо відданості України принципам демократії і верховенства права, мовиться в резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи про діяльність демократичних інституцій в Україні.