Польща може не підписати європейський фіскальний договір

Варшава не хоче поділу ЄС на дві групи – країн, які користуються євро, і тих, які мають національні валюти

Варшава – Якщо Польща не отримає статусу учасника самітів країн єврозони, вона не підпише європейський фіскальний договір. Таку позицію зайняв польський уряд під час свого сьогоднішнього спеціального засідання. Офіційна Варшава не хоче поділу Євросоюзу на дві групи країн – тих, які користуються валютою євро, і тих, які мають власні національні валюти. Це, вважають у Варшаві, загрожує єдності ЄС і не відповідає польським національним інтересам.

За словами польського прем’єр-міністра Дональда Туска, позиція Польщі щодо фіскального договору – проєвропейська, доброзичлива, але однозначна.

Польща, каже Туск, пропонує такий варіант цієї угоди, який уможливить ефективне управління фінансовим сектором ЄС, а водночас не спричинить поділу Євросоюзу.

Поляки хочуть, щоб усі країни Євросоюзу, незалежно від того, користуються вони валютою євро чи ні, могли брати участь у самітах держав єврозони.

Якщо ЄС поділиться, то це буде надовго

Дональд Туск вважає, що не можна допустити до фактичного поділу ЄС на дві групи держав, з євро і без, тому що такий поділ може стати тривалим.
Фіскальний договір не має спричинити тривалого поділу ЄС на два клуби – клуб «євро» та клуб «усі інші»
Дональд Туск

«Польща дуже рішуче вимагатиме збереження єдності Європейського Союзу, тож, на нашу думку, фіскальний договір не має спричинити тривалого поділу ЄС на два клуби – клуб «євро» та клуб «усі інші». Це було б невигідно і для Польщі, і для всієї Європи», – сказав Туск.

За словами польського прем’єра, на саміті ЄС, запланованому на 30 січня, відбуватиметься справжній бій щодо формату майбутніх зустрічей країн єврозони. Якщо саміти єврозони відбуватимуться рідко, наголосив Туск, і там вирішуватимуться дуже специфічні питання, то Польща готова погодитися на такий компромісний варіант.

Якщо ж європейський фіскальний договір реалізовуватиме свої завдання передусім у межах країн єврозони, то Польща ні за що до такого договору не приєднається, твердить Туск.

Варшава повинна очолити групу невдоволених?

Натомість польська політична опозиція вважає, що за теперішніх обставин Польща взагалі не повинна приєднуватися до європейського фіскального договору. У цьому переконаний Ярослав Качинський, лідер опозиційної партії «Право і справедливість».

На його думку, Польща мусить очолити групу країн ЄС, які відстоюватимуть ідеї засновників Євросоюзу, тобто принцип рівноправності усіх членів ЄС.

Качинський каже: «Нам це вкрай невигідно, ані з економічного погляду, бо за це треба платити, ані з політичного погляду. Навіть якби нас допустили до участі в самітах єврозони у ролі спостерігача, то це дуже слабка позиція. Ми повинні боротися за те, щоб ЄС повернувся до процедур Лісабонського договору, щоб Євросоюз знову почав функціонувати як певна єдність. Бо на даний момент Євросоюз у тому значенні, яке закладене в договорі про ЄС, просто ліквідують».

Як зазначають польські експерти, Польща до останнього намагатиметься переконати впливові держави ЄС у тому, що всі країни Євросоюзу повинні мати статус учасника самітів держав єврозони.