Справу Іващенка відклали, щоб судити Луценка – адвокат

Викликом «швидкої» та перервою на місяць завершилося слухання справи колишнього керівника Міноборони Валерія Іващенка

Київ – Викликом «швидкої» та перервою на місяць завершилося сьогоднішнє слухання справи Валерія Іващенка, колишнього керівника Міноборони, якому інкримінують зловживання службовим становищем. Адвокати вважають, що перерва викликана бажанням швидше завершити справу Юрія Луценка, яку розглядає той самий головуючий суддя. Захист звинувачує суд в необ’єктивності за небажання викликати свідків на допит. Представники ж парламентського комітету з питань судочинства вважають, що в даному разі суд враховує інтереси захисту.

Валерія Іващенка, який виконував обов’язки міністра оборони, звинувачують у тому, що він нібито втручався у процес санації оборонного підприємства «Феодосійський судно-механічний завод». Свідчення останніх 16 свідків про те, як це підприємство розраховувалося з кредиторами, і про причетність до цього тодішніх керівників Міністерства, заслухав сьогодні Печерський районний суд Києва.

Однак жоден із цих свідків не прибув до суду – судді читали їхні свідчення з протоколів допитів.

Адвокати Іващенка та його колег стали вимагати, щоб суд викликав свідків повторно, а в разі потреби – примусово. Головуючий у справі суддя Сергій Вовк це клопотання відхилив.

«Суд без свідків – це пародія» – адвокат

Борис Нечипоренко, захисник колишнього керівника Міноборони, назвав таке рішення наругою над правосуддям.
Все, що сьогодні відбувається у справі Іващенка – це пародія на правосуддя
Борис Нечипоренко

«Все, що сьогодні відбувається у справі Іващенка – це пародія на правосуддя. Якщо йти таким шляхом – навіщо взагалі допитувати свідків? Оголосив протоколи їхнього допиту в прокуратурі – і все!» – висловив свою думку адвокат.

Під час обідньої перерви Валерієві Іващенку стало погано. Бригада швидкої допомоги, яка прибула до суду, зробила йому укол знеболювального – другий за сьогодні. Перший йому вкололи зранку, перед початком засідання.

Перерва для лікування Іващенка чи для суду над Луценком?

Захисники колишнього посадовця повідомляють, посилаючись на лікарів, що в нього прогресують атрофія м’язів, проблеми з зубами та хребтом, і йому дедалі важче ходити. Водночас медична комісія, яка обстежила Іващенка вчора за ініціативою Державної пенітенціарної служби, вирішила, що він може брати участь у судових засіданнях – для цього протипоказань немає.

Упродовж півтора року, відтоді, як Валерія Іващенка тримають у слідчому ізоляторі, його захисники вимагають у суду звільнити колишнього керівника Міноборони з-під варти та оголосити перерву в суді для його лікування – щонайменше на 10 днів.

І сьогодні суддя Сергій Вовк несподівано оголосив перерву – але більш ніж на місяць: нібито для лікування Іващенка і щоб надати можливість підготуватися до суду іншому підсудному, колишньому керівникові санації феодосійського заводу Сергієві Міхеєву.

Однак реальні підстави такої великої перерви зовсім інші, стверджує адвокат Іващенка Борис Нечипоренко.
Перерва потрібна доля того, щоб у цей час завершити суд у справі Юрія Луценка
Борис Нечипоренко

«Валерію Іващенкові призначили курс медикаментозного лікування, але він не може його пройти через засідання. Ми просили перерву на 10–15 днів. У відповідь суд надав велику перерву, до 1 березня. Це – за офіційною версією. Неофіційна – перерва потрібна доля того, щоб у цей час завершити суд у справі колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка».

Учора той самий суддя Сергій Вовк на процесі над колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком так само не став домагатися присутності свідків і зачитував їхні свідчення з протоколів.

Захист має активніше відстоювати зміну запобіжного заходу – депутат

Представники Генпрокуратури коментувати сьогоднішнє засідання відмовилися. Між тим велика перерва може бути зумовлена низкою причин, зауважив заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя Валерій Бондик.

«З одного боку, суд враховує потреби підсудного, він зобов’язаний це робити. З іншого, перерва може бути зумовлена і процесуальними мотивами. Взагалі мені особисто здається, що захист Іващенка мав би активніше домагатися зміни запобіжного заходу», – каже депутат.

Валерій Бондик вважає, що зачитування свідчень без самих свідків викликає запитання, але воно припустиме, якщо перед тим суд дійсно вжив усі заходи, щоб їх викликати.

Суд у справі Іващенка завершив допит свідків і має перейти до оцінки доказів та дебатів. Наступне засідання відбудеться 1 березня.