Туреччина засуджує «закон про геноцид вірмен» у Франції, Вірменія вітає

Міністерство закордонних справ Туреччини різко засудило пізно ввечері в понеділок схвалення у парламенті Франції закону про кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен та інших геноцидів.

Як мовиться в заяві міністерства, схвалення законопроекту в Сенаті, верхній палаті парламенту Франції, раніше ввечері в понеділок є «зразком безвідповідальності».

Туреччина не вагаючись вживе заходів у відповідь, мовиться в заяві без дальших уточнень.

Натомість у Вірменії міністр закордонних справ Едвард Налбандян високо оцінив голосування за закон у Франції і заявив, що цей день буде «вписаний золотими літерами» в «аннали історії захисту прав людини в усьому світі».

Раніше ввечері в понеділок Сенат, верхня палата парламенту Франції, схвалив законопроект, який має на меті запровадити покарання в вигляді ув’язнення на термін до одного року і/або штрафу в 45 тисяч євро за заперечення геноцидів, законодавчо визнаних у Франції. Це стосується геноциду вірмен у роки Першої світової війни в тодішній турецькій державі, Османській імперії, а також Голокосту в часи Другої світової війни як геноциду євреїв і ромів і геноциду народу тутсі в Руанді 1994 року.

Туреччина категорично протестує проти визнання масових убивств вірмен в Османській імперії за геноцид і заявляє, що в ті роки в громадянській війні в тодішній імперії загинули сотні тисяч і вірмен, і турків, а також курди та представники інших народів.

Вірменія, як і низка істориків, стверджують, що тоді в Османській імперії були вбиті близько 1,5 мільйона вірмен саме в результаті цілеспрямованої політики геноциду вірменського народу.

У Франції, як і ще в низці країн, уже діють закони про кримінальну відповідальність за заперечення Голокосту з покаранням у вигляді штрафу чи ув’язнення. Але за заперечення геноциду вірмен та інших геноцидів досі кримінального покарання ніде немає.

Нинішній законопроект для набуття чинності ще має підписати президент Франції, але саме його партія й ініціювала документ.