Є загроза життю Юлії Тимошенко? (європейська преса)

Оглядачі також далі стежать за російсько-українськими газовими переговорами

Прага – Європейські газети звертають увагу на дедалі більше занепокоєння соратників Юлії Тимошенко з приводу її здоров’я і навіть кажуть про небезпеку для життя лідера опозиції в ув’язненні. Преса також далі обговорює отримання чоловіком ув’язненого лідера БЮТ Олександром Тимошенком політичного притулку в Чехії. Оглядачі й далі стежать за російсько-українськими газовими переговорами і кажуть про зацікавленість у їхніх наслідках з боку ЄС.

Брюссельське видання EUObserver наголошує, що один із головних соратників українського політичного лідера опозиції Юлії Тимошенко обвинувачує владу Президента Віктора Януковича у спробі «вбивства» глави БЮТ після тривожних повідомлень щодо стану її здоров’я минулими вихідними. Колишній заступник Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, її партійний соратник Григорій Немиря сказав брюссельському виданню 10 січня: «Чим більше ви аналізуєте й порівнюєте факти, тим логічнішим виглядає, що влада намагаються вирішити цю проблему, вбивши її». Немиря сказав, що те, що сталося у Качанівській виправній колонії поблизу Харкова вночі 7 січня, не було саме по собі замахом на життя Тимошенко, але є частиною процесу, розробленого для того, щоб фізично знищити лідера опозиції. «Ми знаємо про таке ще з радянських часів – незалежно від того, що ставалося з політичними супротивниками, все зазвичай відбувається ніби з, так би мовити, «природних причин», але потім вони можуть сказати: «Пробачте. Це життя…» Було б абсурдно намагатися вбити її, наприклад, з револьвера. Але шлях, яким це все розвивається, показує, що вони намагаються усунути її». EUObserver також подає деталі погіршення стану Тимошенко у ніч з 6 на 7 січня, коли, за твердженням прихильників колишнього прем’єра, тиск у неї впав до 60 на 40 і лікар змушений був вдатися до негайних заходів лікування. Видання також інформує про реакцію європейських дипломатів на цю інформацію про стан здоров’я Тимошенко. Один із них сказав, що добре здоров’я Тимошенко є в інтересах Президента Януковича, який має бути переконаний, що «жодна волосина не впаде з її голови», бо якщо вона помре, то це зруйнує будь-яке сподівання на інтеграцію України в ЄС – ключовий аспект його зовнішньої політики та захисту незалежності України. Інший дипломат ЄС заявив, що Янукович стає все більше й більше непередбачуваним, слід також пам’ятати, що його політичний супротивник у 2004 році – колишній Президент Віктор Ющенко – пережив спробу вбивства з використанням отрути діоксину. Видання з Брюсселя також вважає, що політичний притулок Олександрові Тимошенку в Чехії також є ударом по українських стосунках з ЄС. Тут також відзначено, що у 2011 році Чехія надала політичний притулок дев’ятьом українцям, один із них – Богдан Данилишин, колишній міністр економіки в уряді Тимошенко, якого Київ також звинувачує у корупції. Такі факти підтверджують, що Янукович переслідує своїх політичних супротивників, мовиться у виданні EUObserver.

Чеська «Днес» цитує висловлювання радника Президента Януковича Ганни Герман про те, що політичний притулок Олександрові Тимошенку в Чехії «не погіршить чесько-українських відносин». «Це є проблема Чехії, – каже Герман, – ми до внутрішніх справ Чехії ніколи не втручалися». Видання також цитує міністра внутрішніх справ Чехії Яна Кубіце, кякий, окрім підтвердження політичного притулку Тимошенкові, відмовився повідомляти хоча б якісь подробиці цього рішення. Чеська преса також наголошує, що інформація про нерухомість (будинок, помешкання) у власності Олександра Тимошенка в Празі не підтверджується місцевою владою.

Польська «Жечпосполіта» публікує розмову з німецьким експертом Каєм-Олафом Ланґом з Фонду науки і політики, який, окрім аналізу складних російсько-українських газових переговорів, стверджує, що Європа вважає стратегічно важливим, щоб українська газотранспортна система залишалася «гарантією суверенної і сильної України». Видання з Варшави також опублікувало уривки з листа держсекретаря США Гілларі Клінтон до ув’язненого лідера української опозиції Юлії Тимошенко, з якого випливає, що США фактично оголошують кампанію за негайне звільнення глави БЮТ з ув’язнення та гарантування Києвом її участі у парламентських виборах у жовтні 2012 року.