Санітарна служба Росії передбачає проблеми з постачанням українських агротоварів

Російська санітарна служба, можливо, буде змушена піти на обмеження ввезення з України аграрної продукції, заявив у неділю російському агентству «Інтерфакс» керівник російської Федеральної служби нагляду в галузі захисту прав споживачів і добробуту людини (Росспоживнагляду), головний державний санітарний лікар Росії Геннадій Оніщенко.

За його словами, на такий крок його відомство може піти через негативні наслідки, до яких призведе передання в Україні функцій контролю за харчуванням людей ветеринарній службі, що, за його словами, планується на нинішній рік.

Якщо в Україні функції контролю за харчуванням буде передано ветеринарній службі, то потерпить українська агроіндустрія, яка здійснює постачання до Росії, заявив Оніщенко. «Ми почнемо дуже уважно спостерігати за постачаннями з України всього сегмента аграрної продукції і, насамперед, молочної і вживатимемо найсуворіших заходів у разі найменшого погіршення якості. Насамперед потерпить малий і середній бізнес України, який постачає продукцію до прикордонних регіонів і великих міст Росії», – сказав він.

«Якщо ми можемо з болем спостерігати за експериментом, який затіває українська еліта зі своїм народом, то ми не дозволимо, щоб цей експеримент позначився на росіянах і, насамперед, на російських дітей», – заявив також голова Росспоживнагляду, бо, за його словами, саме ветеринари в Україні здійснюватимуть діагностику спалахів і їхнє розслідування в таборах, школах, оздоровчих закладах і лікарнях.

«Для нас це сигнал для того, щоб уже з перших робочих днів 2012 року почати здійснювати реструктурування майбутнього літнього відпочинку російських дітей і передислокацію його з українських курортів у регіони Росії та в Європу», – сказав керівник Росспоживнагляду, головний санлікар Росії.