Тимошенко. Сімдесят дві години без сну

Адвокат Тимошенко Сергій Власенко біля колонії, де утримують Тимошенко, Харків, 3 січня 2012 року

Харків – Сергій Власенко, адвокат колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, каже, що його клієнтка перебуває в Качанівській виправній колонії в Харкові в нестерпних умовах, і що «це є спробою психологічного знущання над лідером БЮТ». Адвокат заявляє про наміри звернутися до європейської комісії з протидії тортурам. Натомість начальник 54-тої жіночої колонії Іван Первушкін запевняє, що відеоспостереження не заборонене – це норма для таких установ. А скаргу Тимошенко щодо світла в камері вночі він пообіцяв розглянути.

Сьогодні під мурами колонії тиша. Тут від самого ранку чатували журналісти. Люди, які мешкають неподалік, цікавилися, коли буде акція на підтримку колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко і скаржилися на погану організацію протестних акцій.

Прихильники Тимошенко біля колонії, де утримують лідерку опозиції, Харків, 3 січня 2012 року


У самій колонії звичайнісінький день, лише посилена охорона у зв’язку з новорічно-різдвяними святами. О дев’ятій ранку до жіночої колонії прийшли адвокат Тимошенко Сергій Власенко разом із дочкою лідера БЮТ Євгенією, народними депутатами Сергієм Пашинським та Андрієм Кожем'якіним. Утім, дозволили зустрітися зі слідчо-арештованою Юлією Тимошенко лише її адвокату. За словами Сергія Власенка, Юлія Тимошенко перебуває в «нестерпних умовах, коли немає належної медичної допомоги, до того ж, їй не вдається заснути через яскраве світло в камері вдень і вночі».

«З неї продовжують знущатись. Над ліжком встановлена камера відеоспостереження і двадцять чотири години на добу Тимошенко перебуває під постійним наглядом. Можу повідомити, що у її камері цілодобово горить світло. Світло спрямоване прямо на ліжко, де вона знаходиться, тому Юлія Володимирівна упродовж трьох діб практично не спала. Все те, що відбувається з нею, дає нам підстави для звернення до європейської комісії з протидії катуванням», – каже Власенко.

Начальник колонії: «А як інакше ми можемо спостерігати?

Камера, у якій утримується Юлія Тимошенко, Харків, 3 січня 2012 року (фото надане прес-службою управління виконання покарань)


Полковник внутрішньої служби України, начальник харківської п’ятдесят четвертої колонії Іван Первушкін не приховує факту відеоспостереження. У ексклюзивному коментарі для Радіо Свобода він пояснив, це норма для пенітенціарних установ, особливо в приміщеннях, де перебувають люди, що мають статус «слідчо-арештованого» (саме в такому статусі наразі перебуває колишній Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко). У 54-й Качаніській колонії на різних ділянках працюють 80 камер відеоспостереження.

Началькик колонії розповів, що знає про скаргу Тимошенко щодо яскравого світла вночі. Первушкін пообіцяв розглянути скаргу у термін, передбачений законом: «Я цілковито відповідальний за неї. Цілодобово горить світло, аби можна було забезпечити постійне відеоспостереження. А як інакше ми можемо спостерігати?»

Світло – не головне

Прихильники Тимошенко біля колонії, де утримують лідерку опозиції, Харків, 3 січня 2012 року


Незалежний експерт, директор громадської організації харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін щороку здійснює моніторинги колоній, міліцейських установ та СІЗО. На його думку, про порушення прав людини, а тим паче про жорстоке поводження говорити зарано, бо достеменно не відомо, наскільки яскраве освітлення в камері, де розташовуються лампочки і скільки часу вони працюють. А у співробітників українських колоній є усі права на відеоспостереження, наголосив Кобзін.

«Освітлення та відеоспостереження – це не найвагоміший пункт скарги до європейського суду, на який можуть сподіватися адвокати Юлії Тимошенко. Інша справа – те, що їй не дозволяють пройти медогляд у незалежного лікаря, ось це більш серйозний аргумент стосовно порушення прав людини. Ці факти братимуть до уваги при розгляді справи в європейському суді», – розповів експерт спеціально для Радіо Свобода.

Етапування Тимошенко оскаржуватимуть – Власенко

За словами Сергія Власенка, він має намір оскаржити етапування Тимошенко в Качанівську виправну колонію в Харкові.

Він каже, що наразі захист визначається, чи то це буде адміністративний позов про незаконні дії співробітників державної пенітенціарної служби, або заяви в рамках невиконання постанови Шевченківського районного суду, який абсолютно чітко вказує, що Тимошенко повинна перебувати в слідчому ізоляторі.

Незабаром продовжаться слідчі дії, проходитимуть вони у приміщенні колонії, для цього є всі необхідні умови, повідомив начальник Качанівської жіночої колонії.