2011 (відеоогляд)

Київ – 2011 рік став роком протистояння: акції протесту, мітинги. Мало не щодня лунали заяви опозиційних сил про те, що права українців у тій чи іншій сфері утискаються. Не рідко доходило і до силового протистояння. Тож чим запам’ятався рік минулий?

У рамках відзначення Дня Соборності 22 січня близько 1500 громадських активістів у Києві «живим ланцюгом» з'єднали береги Дніпра. Беручи приклад з першого «живого ланцюга» в Україні, котрий з’єднав Київ та Львів в січні 1990 року, учасники акції інсценували об’єднання обох берегів України на мосту Патона. До участі у акції міг долучитися кожен охочий за умови відсутності будь-якої партійної атрибутики.

Your browser doesn’t support HTML5

«Живий ланцюг» у Києві


У 2011 році відзначили 25-ту річницю чорнобильської трагедії. Через 25 років після аварії на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС об’єкти станції та довколишня зона відчуження продовжують становити потенційну небезпеку для довкілля.

Your browser doesn’t support HTML5

Прип’ять: місто мертвих очима живих


2011-й запам’ятався як рік судових процесів над лідерами опозиції. Екс-міністрові внутрішніх справ Юрієві Луценку генпрокуратура інкримінує заволодіння чужим майном, перевищення службових повноважень та зловживання владою, вчинене працівником правоохоронного органу. Його затримали наприкінці грудня, тоді ж Печерський райсуд обрав для колишнього міністра запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Your browser doesn’t support HTML5

Луценко: «Вважаю себе політв'язнем»


Іншу опозиціонерку – Юлію Тимошенко – також судив Печерський суд. Під час судових засідань часто ставало гаряче. Як в залі суду, так і на Хрещатику, де збиралися прихильники Тимошенко.

Your browser doesn’t support HTML5

«Грифон» знову побився з депутатами


5 серпня суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв ухвалив рішення про арешт Юлії Тимошенко. У своїй ухвалі суддя констатував, що Тимошенко систематично порушувала порядок у залі суду.

Your browser doesn’t support HTML5

Юлію Тимошенко заарештували


Під час святкування Дня Незалежності опозиціонерам знову довелось зіткнутись з правоохоронцями. Багатотисячну ходу, яка розпочалася від пам’ятника Шевченку, зупинили на шляху до Банкової кордони міліції та «Беркуту». Відбулися сутички, під час яких правоохоронці застосували сльозогінний газ.

Your browser doesn’t support HTML5

Опозиція побилася з «Беркутом»


Бійками та масовими заворушеннями завершився благодійний розпродаж футболок з написами «Спасибі жителям Донбасу» та іншими, які містять критику представників чинної влади. Бійці «Беркуту», нічого не пояснюючи, силою забрали футболки в організаторів акції.

Your browser doesn’t support HTML5

Розпродаж «антивладних» футболок розігнав «Беркут»


8 жовтня в Києві урочисто відкрили Національний спортивний комплекс «Олімпійський» – найбільший стадіон, що прийматиме чемпіонат Європи з футболу, і на якому має пройти його фінал. Тут відбулося шоу, присвячене історії України, концерт українських і світових зірок.

Your browser doesn’t support HTML5

Відкриття НСК «Олімпійський»


11 жовтня екс-прем’єра Юлію Тимошенко засудили до 7 років позбавлення волі із забороною обіймати посади в органах державної влади на строк три роки. Прихильники опозиціонерки, яких біля Печерського суду зібралося не менше ніж 5 тисяч, на вирок відреагували спробою прорвати міліцейські кордони й потрапити до двору Печерського суду. Це не вдалося, адже за повідомленням МВС, на забезпечення правопорядку в центрі Києва було надіслано понад 4 тисячі міліціонерів зі спецзасобами.

Your browser doesn’t support HTML5

Бійка під Печерським судом


У жовтні студенти Київської політехніки вимагали від Міністерства освіти не втручатися у вибори нового ректора їхнього вишу.

Your browser doesn’t support HTML5

«Табачнику, вийди до студентів!»


Зламаний паркан Верховної Ради, декілька потерпілих та двоє затриманих – так завершилася у Києві кількатисячна акція протесту проти дій влади. Координатори протестів, серед яких організації чорнобильців, підприємців, та опозиційні політичні об’єднання, вимагали відставки уряду і розпуску парламенту.

Your browser doesn’t support HTML5

Тисячі мітингувальників вимагають розпуску парламенту


Комуністи в Києві відзначили 7 листопада незаконним маршем та бійками зі свободівцями. Близько трьох тисяч людей під червоними комуністичними прапорами, всупереч рішенню суду, провели організовану пішу ходу Хрещатиком.

Your browser doesn’t support HTML5

На Майдані у Києві побилися комуністи і свободівці


Громадські активісти провели акцію протесту, вимагаючи від Віктора Януковича накласти вето на законопроект, який удвічі зменшує квоту на україномовний аудіо- та відеопродукт в українському ефірі. Акцію приурочили до Дня української писемності та мови.

Your browser doesn’t support HTML5

«Українське мовлення – в ефір»


Увечері 22 листопада на майдані Незалежності зібралося близько двох тисяч людей, які прийшли відзначити річницю Помаранчевої революції. Утім, мітингу фактично не було, бо виступи глушила голосна музика та заява голови «Загальновоїнського союзу» регіонала Олега Калашнікова. Близько сотні його прихильників під охороною міліції теж зібралися на майдані Незалежності.

Your browser doesn’t support HTML5

Учасники майдану побилися з «Беркутом»


Близько 5 тисяч прихильників Юлії Тимошенко прийшли до стін Лук’янівського СІЗО, щоб підтримати опозиціонерку і привітати її з днем народження.

Your browser doesn’t support HTML5

День народження Тимошенко під Лук’янівським СІЗО


У Києві до дня святого Миколая Віктор Янукович запалив новорічну ялинку на Майдані Незалежності.

Your browser doesn’t support HTML5

Янукович запалив ялинку


Яких подій нам чекати у 2012 році – дізнаємось… у 2012 році…