Сказ у Києві – привід вбивати собак?

Київ – В Києві за місяць – три випадки сказу, повідомляє Державна ветеринарна та фіто санітарна служба. Кияни масово повели своїх собак на щеплення, ветеринари – закликають збирати безпритульних собак у притулки, а потенційно хворих – знищувати. Захисники ж тварин переконані, що ажіотаж зі сказом створюють штучно, як привід для знищення київських собак до Євро-2012. Тим часом у країнах ЄС набирає сили рух проти вбивств собак в Україні, та лунають заклики бойкотувати чемпіонат.

Упродовж кількох останніх років у Києві не було жодного випадку сказу. Цього місяця – одразу три. Киян покусали дві собаки й одна кішка, в яких потім виявили сказ, розповіла виконувач обов’язків начальника Головного управління ветеринарної служби в Києві Наталя Курята.

«14 грудня мешканка вулиці Жашківської у Києві доставила у відділ боротьби зі сказом собаку з ознаками захворювання. Вона відмовлялася від їжі, а крім того покусала свою хазяйку. Під час карантину собака помер, його аналізи дослідили в лабораторії. Результат дослідження: виявлені ознаки, характерні для сказу тварин», – каже виконувач обов’язків начальника Головного управління ветеринарної служби. За словами Наталі Куряти, інші два випадки сказу виявили у вуличних тварин.

Лисиць не лікують, а крайні … – собаки
Першоджерелом сказу у природі є дикі лисиці, яких в усьому світі годують приманками з вакциною проти сказу. Упродовж останніх років в Україні таким чином подбали про здоров’я лисиць лише у кількох областях, де їх мешкає найбільше. На Київщині приманки не розкидали через брак коштів, заявив заступник голови Держветфітослужби Володимир Горжеєв, який саме з «лисячим чинником» пов’язує появу сказу у київських тварин. У цій ситуації держава має збільшити фінансування заходів проти сказу, вважає Володимир Горжеєв.

«Уявіть, сто тисяч безпритульних собак у Києва несуть таку небезпеку. Окрім сказу – демодекоз, дирофіляріоз та ще декілька небезпечних для людини хвороб. Я дуже люблю собак але ж за Конституцією найбільшою цінністю є життя та здоров’я людини. Тому влада повинна зробити притулки для собак, де вони отримуватимуть і лікування», – пояснює заступник голови Держветфітослужби.

Володимир Горжеєв наголошує, що і знищення безпритульних тварин, які можуть переносити сказ, є законним методом вирішення проблеми.

«Законним методом, який визначила держава, є евтаназія тварин, які можуть бути носіями сказу», – каже Горжеєв.

Кияни, які мають собак, кинулися робити їм робити щеплення. Кількість охочих захистити улюбленця безкоштовною вітчизняною вакциною зросла у 20 разів, повідомляють у Київській міській держветклініці.

Сказ є приводом для знищення собак до Євро-2012 – екологи

Натомість київські захисники тварин вбачають в інформації про сказ спробу виправдати знищення безпритульних тварин напередодні «Євро-2012». Тварин убивають масово, й вони помирають у страшних муках, заявила Радіо Свобода керівник Товариства захисту тварин Оболонського району Лариса Гриніченко. Вона вважає, що це робиться з відома влади.

«За останні два тижні у нашому районі вбили близько 30 собак. Їм підкидають протитуберкульозні препарати та інші отруйні для них речовини, собаки стікають кров’ю і гинуть у страшних муках», – каже захисник тварин.

Повноцінного державного притулку в Києві немає, приватні – переповнені, а для будівництва нових чинять бюрократичні перешкоди».

Держветфітослужба причетність державної та муніципальної влади до отруєння собак на київських вулицях відкидає.

Тим часом інформація про жорстоке знищення київських собак спричинила протестний рух у Європі. Громадські активісти країн ЄС закликають бойкотувати чемпіонат Європи з футболу в Україні та його спонсорів зокрема – вони зібрали понад 500 тисяч підписів. Захисники тварин, зокрема посол Європейської асоціації захисту тварин та природи, Майя фон Гогенцоллерн порушувала це питання у Європарламенті.