Європа готується до нової «газової війни» між Україною та Росією (європейська преса)

Прага – Чимало оглядачів, як в Європі, так і в Росії, попереджають про зростання напруження у стосунках Москви та Києва в основному через газ. Європейська преса інформує, як деякі з країн Центральної та Західної Європи вже запаслися газом на два-три зимових місяці, побоюючись нового спалаху «газових незгод» між Україною та Росією. Газети також прогнозують, що новий президент Придністров’я Євген Шевчук буде покращувати стосунки з сусідами, включно з Україною. Чехія, як повідомляють деякі видання, обмежить припилив українців на свій ринок праці.

Російська «Комерсант» стверджує, що «з середини 2011 року президент Віктор Янукович вступив у відкритий конфлікт з Кремлем, вимагаючи перегляду цін на газ і вирішення цієї суперечки поки-що не вдається досягнути: «Газпром» не знижує ціни, а Київ не погоджується вступати до Митного союзу та віддати Росії свою газотранспортну систему». Газета вважає, що стосунки сторін серйозно зіпсувалися та ніхто не береться прогнозувати чим це все скінчиться.

Австрійська «Дер Штандард» попереджає, що вірогідна «російська проба сил», тобто газового тиску на сусідів, може дійти лише до австрійського прикордонного пункту на сході держави Пухкірхена. Тут розташований модернізований австрійцями газорозподільний пункт, котрий приймає газ з Росії. Газета з Відня інформує, що австрійські енергетики запаслися газом на два-три місяці, також мають диверсифіковану систему газового постачання, та й зима нині не така холодна. Тому вірогідне повторення газового протистояння між Москвою і Києвом Австрії не загрожує, як пише «Дер Штандард»». Газета нагадує, як страждали в дні «газової війни» між Росією й Україною у 2009 році громадяни Угорщини, Румунії і Болгарії, де зима того року була люта. Австрійське видання також вважає, що «газовий потік тоді перервала, скоріш за все, Україна, яка увійшла у газовий клінч з Росією». Оглядач з Відня заспокоює своїх громадян тим, що Австрія готова до двох-трьох місяців автономного життя на газових запасах в 7 газових сховищах країни, коли б спалахнула нова «газова війна». Але, як зауважує газета, «не хотілося б краще про це не думати, звичайно».

Агентство «Ройтерз» вважає, що нині Москві не має сенсу поспішати з газовими переговорами з Києвом, бо шанси Кремля тут ростуть і є реальна можливість додаткового важеля на переговорах, бо «стан бюджету України погіршується». Експерт агентства Володимир Солдаткін також вважає, що шанси України на газових переговорах погіршуються з введення у дію «Північного потоку» та встановлення контролю «Газпрому» на ГТС Білорусі. «Ройтерз» також цитує тут главу «Газпрому» Олексія Міллера, котрий каже, що впровадження «Південного потоку» залежить від газових переговорів з Україною: «Південний потік» завжди пов’язувався з Україною», – наголошує шеф «Газпрому».

Московська «Нєзавісімая газета» цитує експертів котрі вважають, що новий президент самопроголошеного Придністров’я Євген Шевчук чесно переміг своїх конкурентів, але щоб йому уникнути долі Віктора Ющенка, Шевчук має діяти негайно, впроваджуючи реформи та змінюючи при цьому команду. Аналітики також очікують, що з приходом Шевчука покращаться стосунки Тирасполя з Україною.

Чеська «Днес» інформує, що влада республіки «зменшить приплив до Чехії чужинців, насамперед – українців». Йдеться про впровадження з січня нового закону про зайнятість в Чехії, згідно з яким агентствам з піднайму до праці буде заборонено посилати, наприклад, українців чи в’єтнамців на роботу до фірм і виробництв в республіці. Фірми самі будуть прямо брати до праці необхідний контингент. В Чехії легально працю до 60 тисяч чужинців, переважно це українці, росіяни, в’єтнамці.