Росія ще 10 років постачатиме Сербії газ

Белград – Новину оприлюднив керівник державної компанії «Сербіягаз» Душан Баятович. Він нагадав, що Сербія наразі імпортує з Росії два мільярди кубометрів газу на рік.

Новою угодою передбачено, що кожного року імпортуватимуть п`ять мільярдів кубічних метрів. Підпишуть її, за словами Баятовича, найближчим часом, а ратифікація в парламентах передбачена на перший квартал наступного року. Отож, йдеться не про звичайну торгівлю, а про міждержавну політичну угоду. Така угода белградській владі конче потрібна, оскільки навесні, в квітні або травні, мають відбутися парламентські вибори.

Oтож, можна сказати що газ і в Сербії грає важливу політичну роль. Правляча коаліція сподівалася, що в грудні здобуде статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Через складну ситуацію в Косово рішення відклали принаймні до березня. Через це владі потрібний інший зовнішньополітичний успіх. Ним мала б стати довгострокова угода про постачання нібито дешевшого російського газу.

Белград очікує на російські інвестиції

За офіційними даними, імпортуватимуть удвічі більше, аніж тепер. Експерти попереджають, що сербським компаніям та громадянам не потрібна така кількість газу.

Керівник «Сербіягазу» каже, що росіяни зацікавлені інвестувати в хімічну індустрію Сербії та в будівництво газових теплоелектростанцій. Щодо ціни, то сербська сторона наразі платить 525 доларів за тисячу кубометрів, а громадяни – 40 євроцентів за кубічний метр. Вони упевнені, що це забагато.

А керівник «Сербіягазу» Душан Баятович каже: «Якщо підрахуєте всі кошти то побачите, що лише електричні печі дешевші від газових. У повному сенсі цього слова – колись говорили, що буде дешевий газ; цього не буде, але дуже важливо, що він нам буде доступний».

Отож, газ в Сербії не стане дешевшим. Все ж, урядовці заявляють, що газова угода прискорить та збільшить російські інвестиції в сербську економіку. Найбільші оптимісти говорять про аж п`ять мільярдів євро упродовж наступних п`яти років. Економісти ухиляються від коментарів. Точніше, кажуть що можна коментувати конкретні угоди, а їх поки що нема. Є лише дуже амбіційні проекти.