За нелегального працівника з України польський підприємець зможе опинитися за ґратами

Варшава – З початком 2012 року у Польщі ввійдуть в дію два закони, що відчутно вплинуть на ситуацію українців, які працюють в цій країні нелегально. Один із цих законів передбачає дуже суворі покарання для підприємців, які працевлаштовують нелегалів. Натомість другий – про аболіцію – дає право нелегалам узаконити своє перебування на території Польщі.

Польський уряд ухвалив законопроект про наслідки працевлаштування іноземців, які незаконно перебувають на території Польщі. Цим законопроектом передбачено багато фінансових, адміністративних і навіть кримінальних санкцій для фірм, які незаконно працевлаштовують іноземців з країн, що не є членами ЄС. Йдеться про таких іноземців, які прибули до Польщі без візи, або ж термін дії їхніх віз закінчився.

Експерти вважають, що загострення покарань для працедавців, які протиправно працевлаштовують іноземців, спричинить скорочення тіньового сектра в польський економіці. Внаслідок цього, переконані аналітики, польський ринок праці стане ефективнішим.

Перш ніж загострити покарання, спростили працевлаштування

Про зміст ухваленого урядом Польщі законопроекту розповідає Катажина Двужнік, експерт-юрист з Польської господарської палати. Вона говорить: «Якщо підприємець буде нелегально працевлаштовувати іноземців з-поза Європейського Союзу , зокрема українців, то йому заборонять брати участь у тендерах, більше того, його можуть ув’язнити. Є ціла низка відповідних записів у цьому законопроекті. Наприклад, підприємця можуть позбавити державної фінансової допомоги , заборонити йому впродовж трьох років користуватися фінансовою допомогою з фондів Європейського Союзу. Такого підприємця можуть змусити повернути надані йому дотації, відшкодування, доплати, які він отримав упродовж останніх дванадцяти місяців перед працевлаштуванням нелегала».

Пані Двужнік впевнена, що вже найближчим часом цей законопроект польського уряду ввійде в дію, оскільки це вимога Європейського Союзу. Водночас Двужнік наголошує, що перш ніж схвалити закон про покарання для працедавців, польський уряд максимально спростив працевлаштування для громадян із сусідніх з Польщею країн, зокрема – для громадян України. Українці, наголошує експерт, впродовж шести місяців на рік можуть працювати в Польщі на підставі так званої декларації працедавця. «Здебільшого таким правом користуються ті українці, які приїжджають до Польщі на сезонні роботи», – каже Двужнік.

Крім того, наголошує польський експерт, вже з 1 січня 2012 року українці, які перебувають у Польщі нелегально, можуть легалізувати своє перебування. Це гарантує нещодавно ухвалений польським Сеймом закон про аболіцію. Цим законом, каже Двужнік, зможуть скористатися ті заробітчани, які приїхали до Польщі не пізніше 20 грудня 2007 року, тобто перед приєднанням Польщі до Шенгенської зони.

Аболіція не панацея, та скористатися нею варто

Натомість Мирослава Керик з Університету Лазарського (м. Варшава), експерт з питань української трудової міграції в Польщі, вважає, що обидва закони не гарантують цілковитого вирішення проблеми нелегальних працівників. Серед нелегалів у Польщі, яких десятки, а то й сотні тисяч, каже експерт, найбільше українців. Керик пояснює: «Я думаю, що найскладнішою може бути ситуація тих людей, які не можуть скористатися з аболіції, які є тут і працюють , і якщо їхні працедавці боятимуться контролю, то може бути так, що цих людей можуть звільнити».

Мирослава Керик заохочує тих українських нелегалів, які не підпадають під дію закону про аболіцію, скористатися так званою малою аболіцією. Така можливість виникає з процедури легалізації. Кожен заробітчанин-нелегал, розповідає експерт, може звернутися до відповідних державних органів з проханням про аболіцію. Поки його справу розглядатимуть, пояснює Керик, нелегал може залишити територію Польщі не наражаючись на депортацію.