Британія хоче зближення України з ЄС, але розчарована проблемами з демократією

Прем’єр-міністр Британії Дейвід Камерон

Лондон – Черговим кроком на шляху євроінтеграції України мало б стати укладення угод про асоціацію та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, але у Лондоні кажуть, що на перешкоді постали проблеми, які у багатьох європейських столицях називають вибірковим застосуванням судочинства проти політичних опонентів.

Британський депутат Європейського парламенту Чарльз Таннок був одним з тих, хто підтримав нещодавню парламентську резолюцію, яка рекомендує на саміті ЄС-Україна 19 грудня парафувати угоду про асоціацію, але він також вказує на проблеми Києва, і однією з цих проблем називає ув’язнення Юлії Тимошенко.

Пан Таннок каже, що більшість парламентарів у Брюсселі не хотіли би, щоб дії ЄС в цій ситуації не були схожі на ігнорування проблем з демократичними принципами в Україні. Він вважає, що подвійний сигнал від Брюсселя може полягати у паузі між парафуванням і ратифікацією та впровадженням угод про асоціацію та вільну торгівлю в дію.

«Ми надсилаємо заохочення, а саме обіцянку про можливість парафування угод, але ратифікація і остаточні підписи, а також схвалення Європейським парламентом можуть бути відкладені в очікуванні на покращення загального клімату в галузі прав людини й демократії в Україні», – сказав європейський парламентарій.

Розширення ЄС триває

Остаточне рішення стосовно найближчих дій ЄС у взаєминах з Україною прийматиме єврокомісія. Днями Київ відвідав єврокомісар Штефан Філе, завданням якого є підготовка до зустрічі у Києві. Він також розмовляв у в’язничній камері з Юлією Тимошенко.

Філе наразі не подав ознак можливого скасування саміту чи пониження рівня зустрічей, попри те що українська влада досі не прислухалася до закликів Брюсселя у справі Юлії Тимошенко. Але навіть у разі парафування угод між ЄС та Україною вони можуть бути зупинені на стадії ратифікації та запровадження в дію.

На відміну від Франції та деяких інших країн Європи Британія активніше підтримує ідею подальшого розширення ЄС та вважає Україну повноправним претендентом на членство у майбутньому.

Голова міжпартійної групи Британія-Україна у британському парламенті Джон Віттінґдейл заявив нещодавно, що Лондон прагне більш гнучкого, децентралізованого Європейського Союзу, в якому буде місце для багатьох нових членів, включно з Україною.

Виступаючи у парламенті, цього тижня британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон наголосив, що хотів би бачити Європейський Союз не монолітним блоком, а гнучкою мережею для сприяння торгівлі, та безперешкодному пересуванню інвестицій. За словами пана Камерона єдиною угодою, яку він підписав нещодавно в Брюсселі беззастережно, була угода про початок процесу набуття Хорватією членства в ЄС.