Гучні відставки у «Коммерсанті»

Москва Новий післявиборний скандал розгорівся в Москві. Цього разу він стався у великому медіа-холдингу. Власник видавничого дому «Коммерсант» Алішер Усманов відправив у відставку генерального директора ЗАТ «Коммерсант-холдинг» Андрія Галієва, а також головного редактора журналу «Коммерсант-Власть» Максима Ковальського. Відразу після цього у відставку подав і генеральний директор видавничого дому «Коммерсант» Дем'ян Кудрявцев. Приводом для відставок стала одна з публікацій у журналі «Коммерсант Власть».

Останній номер журналу «Коммерсант-Власть» був присвячений виборам у нижню палату російського парламенту, а також акціям протесту проти масових фальсифікацій і порушень під час голосування. Причиною звільнення генерального директора «Коммерсант-Холдинг» Андрія Галієва, а також головного редактора журналу «Коммерсант-Власть» Максима Ковальського стала публікація фото виборчого бюлетеня, в якому стоїть хрестик за «Яблуко», а на ньому червоним маркером дописано: «Путін, пішов на ***!».

Як пояснив Радіо Свобода тепер уже колишній головний редактор журналу «Власть» Максим Ковальський, у публікації фотографії для нього було головним виборче порушення: «За законами цей бюлетень повинен бути визнаний дійсним: у клітинці навпроти однієї з партій стоїть знак, а в клітинках навпроти інших партій ніяких знаків немає. Але цей бюлетень був визнаний недійсним. Ми опублікували фотографію цього бюлетеня і вказали на факт порушення. Нехай навіть це невелике порушення – один бюлетень, це не масове вкидання. Те, що там були якісь слова на адресу Путіна, для нас було важливе в другу чергу. Це моя логіка. А логіка власника видання полягає в тому, що головним є надпис».

«Дрібне хуліганство»

Власник видання Алішер Усманов вирішив, що деякі матеріали номера «межують з дрібним хуліганством», порушують журналістську етику. Він не виключив можливості звернення до суду з позовом на Максима Ковальського.

За Максимом Ковальським свій пост залишає й заступник головного редактора журналу «Власть» Вероніка Куцило. Публікацію, що стала причиною гучних відставок у видавничому домі «Комерсант», вона вважає коректною. Куцило зауважує, що журналісти видання ніколи не вживали ненормативну лексику і в даному випадку лише навели цитату:

«Це ілюстрація, що стосується безпосередньо тексту. У тексті описуються порушення, які мали місце на дільниці в Лондоні. Фотографія ілюструє одне з порушень, про яке йде мова в замітці».

Журналістське суспільство збентежене

Голова Союзу журналістів Росії Всеволод Богданов не приховує, що звільнення співробітників «Коммерсанту» його збентежило. І перш за все тим, як це було зроблено. За словами Богданова, в даному випадку можна говорити про цензуру.

«У всьому світі існують два види діяльності в медійному просторі: журналістика і медіабізнес. І будь-який медійний бізнес воліє не втручатися в журналістику. У нас все це змішалося, і ніхто на це не звертає уваги. Власник ЗМІ став фактично головним цензором, який може в будь-який момент втрутитися».

Напередодні звільнень у видавничому домі «Коммерсант» Московська хартія журналістів підготувала заяву про свободу преси в Росії, яку збиралася оприлюднити пізніше. Проте події навколо журналу «Коммерсант-Власть» змусили їх зробити це негайно. У цій заяві відомі журналісти закликають колег «бути чесними, захищати правду і чесних людей».