Диктатор комуністичної Польщі просить пробачення і... залишається при своїй думці

Військовий стан у Польщі, 1981 року

Варшава – Рівно 30 років тому комуністична влада Польщі, налякана стрімким розвитком антикомуністичного руху, оголосила в країні воєнний стан. 30-річчя цієї події стало приводом до гарячих дискусій в Польщі. І ті, що були репресовані під час воєнного стану, і родичі загиблих вимагають покарати винних, які дотепер на волі. Натомість ініціатор воєнного стану генерал Войцех Ярузельський переконаний, що 30 років тому вчинив правильно.

Мітинги та демонстрації відбуваються сьогодні у різних польських містах. Поляки вшановують пам’ять жертв воєнного стану, що тривав два з половиною роки.

У грудні 1981-го комуністична влада кинула до в’язниць понад десять тисяч членів опозиційної «Солідарності», а також відомих польських інтелектуалів. Понад 100 опозиціонерів та учасників робітничих страйків загинуло.

Опозиціонери боялися кровопролиття

Учасники тих подій розповідають про знущання, які їм довелося пережити в тюрмі. Серед ув'язнених був теперішній президент Польщі – Броніслав Коморовський. До в’язниці майбутнього голову держави забирали просто з дому.
Ми думали, що нас везуть до Радянського Союзу
Генрик Вуєц

Генрик Вуєц, радник польського президента, голова «Польсько-українського форуму», говорить про атмосферу страху, що панувала у Польщі в грудні 81-го. За його словами, польські опозиціонери боялися, що Радянський Союз утопить Польщу у крові, так, як свого часу він зробив це із повсталими проти комунізму Угорщиною та Чехословаччиною. «Ми думали, що таке саме станеться в Польщі, що буде дуже багато жертв, що будуть використані танки, що Радянський Союз жорстоко з нами розправиться. Коли нас, заарештованих опозиціонерів, уночі везли гелікоптером до Варшави, ми думали, що нас везуть до Радянського Союзу», – згадує грудень 1981-го Вуєц.

Воєнний стан був «меншим злом»?
Якби сьогодні за подібних обставин я мусив би ухвалити якесь рішення, то зробив би так само
Войцех Ярузельський

А як на події 30-літньої давнини дивиться ініціатор воєнного стану – комуністичний генерал Войцех Ярузельський? 88-річний пенсіонер, який живе у Варшаві, з приводу сумної річниці зробив в ефірі радіо «ZET» заяву. Він попросив у поляків пробачення за завдану їм кривду.

Водночас Ярузельський наголосив, що впроваджуючи у Польщі воєнний стан, тим самим рятував польський народ. Мовляв, у такий спосіб він не допустив збройного втручання Радянського Союзу в польські справи. «Це рішення, – каже Ярузельський, – було спричинене крайньою необхідністю. Якби сьогодні за подібних обставин я мусив би ухвалити якесь рішення, то зробив би так само». Введення воєнного стану генерал називає «меншим злом».

Генерала до суду?

Заява екс-диктатора комуністичної Польщі спричинила лавину обурення серед його співгромадян. Громадські й політичні організації пікетували варшавську віллу Ярузельського. Вони звинувачують генерала у перекручуванні історичних фактів і вимагають притягти його до судової відповідальності.

30-річний варшав’янин Пьoтр, ровесник воєнного стану, наголошує, що наслідки подій 81-го року поляки відчувають дотепер. Він каже: «Моє ставлення до цієї події сформували мої батьки, які розповідали мені про це. Вони переживали за мою майбутню долю, вони не були впевнені у найближчому майбутньому. Це було щось страшне, чого вони раніше не зазнали. Ця подія наклала відбиток на все подальше їхнє житя».

Відповідаючи на такі закиди своїх співгромадян, Ярузельський говорить, що йому залишилося небагато жити і невдовзі він стане перед, так би мовити, вищим судом. Та з цими міркуваннями генерала не погоджуються польські праві сили. У вівторок вони провели в польській столиці демонстрацію під девізом: «Пам’ятаємо». Одна з вимог демонстрантів – покарати диктатора і тим самим встановити історичну справедливість.