Тиждень страйків в Італії проти антикризових заходів уряду

Страйк проти антикризових заходів уряду, Рим, 12 грудня 2011 року

Рим — В Італії поширюється хвиля народних протестів на вияв незгоди із планами уряду стосовно жорсткої економії держбюджету. Робочих і пенсіонерів скликають на страйки найбільші профспілкові об’єднання країни. Вони вважають реформу несправедливою і такою, що найбільше зачіпає середній клас. Премєр Маріо Монті в середу має представити у парламенті поправки до законопроекту. Однак він дав зрозуміти, що уряд не відмовиться від болючих реформ, покликаних врятувати Італію і повернути довіру ринків в період боргової скрути.

Минув час втіхи та похмілля для тих, котрі святкували відставку Сильвіо Берлусконі місяць тому. Італійці повернулися до суворої реальності й усвідомили, що маючи прем’єра-професора Маріо Монті, не слід покидати барикади.

Профспілки та уряд увійшли у фазу відкритого конфлікту. Безрезультатні переговори між двома сторонами призвели у понеділок до першого загальнонаціонального страйку проти реформи Монті. На три години зупинили роботу промислові заводи у багатьох містах. На четвер і п’ятницю оголошені протести транспортників, наступного понеділка маніфестують працівники державного сектора.

«Бюджет збідніння, а не спасіння»
«Бюджетні нововведення лише загострять кризу й рецесію в країні, у програмі кабміну приділена мінімальна увага економічному зростанню. Більшість робітників змушені будуть працювати довше, щоб заробити на пенсію, а для молодого покоління чимдалі менше можливостей на ринку праці. Це все призведе до загального збідніння населення», – вважає Сюзанна Камуссо, лідер Італійської конфедерації праці CGIL.

Серед основних вимог: перегляд пенсійної реформи і зменшення податків на майно та нерухомість. Опоненти антикризового пакету вважають, що урядовцям слід поповнювати державну скарбницю за рахунок скорочення витрат на політику, скасування надмірних привілеїв та посилення боротьби з неплатниками податків.

Політичні сили в парламенті на словах поділяють вимоги профспілок. Партії лівого і правого спрямування, які підтримують уряд, визнають недоліки програми і обіцяють переконати міністрів внести зміни до законопроекту. Водночас парламентарі заявляють, що реформа неминуча і до кінця тижня буде ухвалена.

«Ми продовжуємо давати поради професорові Монті, що не обов’язкова присутність професора для розуміння того, що помешкання площею 100 квадратних метрів із одним мешканцем – це одна річ, а коли там живе сім’я з двома дітьми – то це не розкіш, а гідне місце для проживання.Отож, і податок на майно має бути відповідним, а не так, як задумали в уряді», – каже депутат від правої партії «Народ Свободи» Мауріціо Люпі.

Популярний прем’єр Монті

Як повідомили у кабінеті міністрів, на розгляд парламенту в середу представлять законопроект із поправками, які, зокрема, стосуються і пенсійного забезпечення. Профспілки на цьому не заспокоюються й чекають від урядовців конкретних заходів.

Попри масове невдоволення програмою суворої економії популярність прем’єра Маріо Монті впала лише на кілька пунктів, але залишається високою. Главі уряду довіряють 58 відсотків італійців проти 62 відсотків місяць тому, свідчать результати дослідження компанії IRP Marketing, яке оприлюднило видання La Repubblica. Більшість опитаних покладають відповідальність за скрутну ситуацію на попередній уряд Берлусконі або на загальну кризу єврозони.