Єврокомісар-оптиміст намагається дати Україні останній шанс – експерт

Єврокомісар Штефан Філе

Брюссель – У брюссельському Центрі Карнегі у понеділок намагалися визначити, якою є українська національна ідентичність нині, після двадцяти років незалежності держави. Тим часом, з огляду на те, що до вирішального саміту Україна-ЄС залишився один тиждень, думки і українських, і європейських експертів та політиків були насамперед зосереджені на аналізах та прогнозах саме з приводу цієї зустрічі. Адже на столі переговорів унікальна можливість інтеграції до євроринку та амбіційне політичне зближення із Євросоюзом. Щоправда, ця можливість «затьмарена нинішнім українським політичним кліматом».

Говорячи про національну ідентичність України очима світової громадськості, голова департаменту Єврокомісії з питань Східної Європи, Росії, Кавказу та Центральної Азії Гуннар Віганд переповідає думку комісара з питань розширення Штефана Філе.

«Ми не можемо оминути той факт, що українська національна ідентичність постраждала через нинішні дуже серйозні іміджеві проблеми, – каже очільник євроустанови. – Трагедія у тому, що Україна, з її людськими та природніми ресурсами оцінена як одне з найгірших місць у світі для ведення бізнесу та інвестицій. Я шкодую також, що вигоди від економічної інтеграції та політичної асоціації затьмарюються дискусіями та критикою політично мотивованого судочинства в Україні».

Представник Єврокомісії додає, що мова йде не про особистості, а про процес. «Це тест для України, що виявляє: чи має вона ідентичність держави, де поважається верховенство права», – уточнює у своєму листі комісар Штефан Філе, його у брюссельському Центрі Карнегі зачитав Гуннар Віганд.

Винагорода, яку на саміті можуть не отримати

Однак за тиждень до вирішального саміту лідерів України та Євросоюзу, проблеми, що існують між двома сторонами, залишаються не вирішеними.

«Давайте розвіємо сумніви: ми хочемо ухвалення угоди про асоціацію, бо це справді була б велика винагорода для обох сторін», – заявляє від імені Штефана Філе Гуннар Віганд.

«Одне з розчарувань, пов’язаних із теперішнім політичним кліматом в Україні, полягає у тому, що він утримує нас від офіційного ухвалення, остаточного підписання та ратифікації цієї угоди, – зауважує представник Європейської комісії. – Це також відкладає на пізніше започаткування регуляторної програми зближення, яка проводиться на наші власні кошти та (за допомоги) нашої експертизи».

Єврокомісія вимагає звільнити ув’язнену опозицію

Експерт з питань європейсько-українських стосунків із брюссельського Центру Карнегі Ольга Шумило-Тапіола каже, що до саміту наступного тижня від Києва очікуватимуть дуже зрозумілого жесту назустріч Європі. Комісар Штефан Філе, зберігаючи оптимізм, вирушив до України, щоб дати цій державі останній шанс.

«Звичайно, Україна може цього домогтися, але дуже багато залежатиме від розвитку ситуації в Україні найближчими днями. Українці мають зробити дуже зрозумілий жест у бік Європи, – каже аналітик Центру Карнегі. – На сьогодні ми покращень там не бачимо, хоча є очікування, що ЄС дасть перспективу членства, а як ні, то це використають, як привід не підписувати угоду із Євросоюзом. Але Філе – оптиміст, котрий вірить в Україну і хоче дати їй останній шанс».

Водночас представники Єврокомісії заявляють, що реформи, яких негайно потребує українська судочинна система, Кримінальний кодекс та Конституція, повинні проводитися відкрито, із залученням громадськості. До політичного процесу слід якомога більше залучати правозахисні організації. Майбутні парламентські вибори повинні пройти із повагою до міжнародних стандартів, зокрема до свободи слова та зібрань. І, нарешті, найголовніше: представників опозиції, засуджених за політичними мотивами, мають негайно звільнити й повернути до політичної діяльності.