«Нафтогазу» може забракнути резервного газу

Київ – Україна почала споживати газ, закачаний до підземних сховищ на зиму. У «Нафтогазі» запевняють, що використовують завчасно закачане паливо, підстав для хвилювання немає. Експерти іншої думки. Вони наголошують, що серйозна криза із платежами значно послаблює позиції України на газових переговорах із Росією щодо нової угоди.

Україна удвічі збільшила відбір із підземних газових сховищ накопиченого на зимовий період газу. Це ставить під загрозу опалювальний сезон.

«У листопаді починається пік споживання газу, який триває до лютого наступного року. І в листопаді «Нафтогаз» зазвичай закуповував близько чотирьох мільярдів кубометрів газу і ще близько півтора мільярда кубометрів піднімав із газосховищ. Зараз ситуація така, що «Нафтогаз», наскільки відомо, викачав із газосховищ три мільярди кубометрів замість півтора», – стверджує експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Офіційно у «Нафтогазі» не стали коментувати цю інформацію. Проте у неофіційному коментарі джерела у «Нафтогазі» запевнили, що підстав для хвилювання немає, адже Україна спеціально акумулювала потрібні обсяги газу на зиму.

У Москві чекають на «інфаркт» Києва

Натомість Юрій Корольчук зазначає, що із близько 20 мільярдів кубометрів закачаного до підземних газосховищ газу лише десять належать державі. Якщо паливо використовуватимуть такими темпами, то його вистачить лише до початку лютого.

Схожої думки дотримується і член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, депутат-б'ютівець Олекса Гудима. За його словами, «відбір газу із підземних сховищ у листопаді – на початку грудня збільшився абсолютно невідповідно до тієї температури, яка зараз є».

Ситуація погіршується ще і у зв’язку з тим, що «Нафтогаз» уже другий місяць поспіль має труднощі із розрахунками за російський газ. Торік близько половини суми позичили у російського ж «Газпромбанку». Цього разу вдалося домовитися про продовження термінів розрахунків за поставлений газ до 28 числа наступного місяця, тоді як раніше контракт передбачав розрахунок не пізніше сьомого числа.

Загалом ситуація складається не на користь України і змушує її йти на поступки на переговорах про укладення нової українсько-російської газової угоди.

«У росіян фінансово-економічна ситуація нормальна, а в українській економіці та фінансах – передінфарктний стан. Путін знає, що Україна в такому стані й може піти на серйозні поступки», – прогнозує Олекса Гудима.

За словами народного депутата, у Верховній Раді до порядку денного вже внесли закон, який дозволяє розділити «Нафтогаз» на три складові частини і створити газотранспортний консорціум. Взамін росіяни можуть запропонувати ціну на газ 230-250 доларів. Зараз ціна російського газу для України складає близько 400 доларів за тисячу кубометрів.