Польський план порятунку ЄС

Варшава – На завершення свого головування в ЄС Польща підготувала план реформи Європейського Союзу. Документ на 150 сторінок уже отримали представники всіх країн ЄС. У четвер і п’ятницю поляки пропонуватимуть свої ідеї учасникам саміту ЄС, що відбуватиметься в Брюсселі. Варшава наполягатиме на тому, щоб долю спільної європейської валюти могли вирішувати також ті країни, які перебувають поза єврозоною.

Зміна договору про Європейський Союз, збільшення повноважень Європейської Комісії та Європейського центрального банку – це головні польські ідеї щодо реформи ЄС. Вони викладені в документі з промовистою назвою: «Збереження інтегральності ЄС та посиленння управління в єврозоні».

У документі зазначено, що Польща проти створення нових структур всередині ЄС, які можуть спричинити небезпечні поділи між європейськими країнами. Такі поділи можуть виникнути, вважають поляки, якщо в дискусіях про спільну європейську валюту братимуть участь лише країни єврозони.

Європа «двох швидкостей» – диявольські ігри?

Польський прем’єр Дональд Туск наголошує, що договір про ЄС потрібно змінити швидко і без зайвої балаканини. Зокрема, вважає Туск, країни ЄС повинні передати більше повноважень євросоюзним установам у питаннях управління економікою та фінансової дисципліни. Водночас Туск застерігає: «Як ви знаєте, є ідея надати Європейській Комісії такі повноваження, щоб вона могла втручатися у процес формування національних бюджетів. Такі ідеї не треба автоматично відкидати. Хоча ми усвідомлюємо, що таким чином європейські установи отримали б набагато більше влади. Якщо ми схвалимо такі ідеї, то, без сумніву, потрібно придумати механізм здійснення демократичного контролю над такого типу рішеннями».

Польський прем’єр каже, що в договір про ЄС потрібно впровадити такі зміни, які гарантували б усім країнам-членам ЄС участь у дискусіях про спільну європейську валюту. Не можна допустити виникнення Європи «двох швидкостей», вважає Туск. Плани порятунку єврозони коштом єдності ЄС він називає «диявольською альтернативою». «Наші гроші ми врятуємо лише тоді, коли збережемо спільноту 27 країн», – наголошує голова польського кабміну. Туск не погоджується з думками про те, що в час кризи ЄС повинен припинити процес свого розширення. Польський прем’єр каже, що кризовий період спонукає європейців до більшої активності і може стати поштовхом до якісних змін у Євросоюзі.

Винятковий саміт мусить зберегти фундаменти ЄС

На необхідності збереження ЄС як спільноти рівноправних суб’єктів наголошує Міколай Довгелевич, польський міністр з європейських питань. «Ми вважаємо, – каже Довгелевич, – що реформа договору про ЄС, його перегляд можливі і навіть необхідні. Потрібно, щоб це був процес, який охоплює всі держави-члени, щоб усі держви могли висловитися з цього приводу. Важливо, щоб цей перегляд договору не спричинив виникнення екслюзивних клубів усередині ЄС, а також, щоб ця співпраця не руйнувала фундаментів ЄС, тобто спільного ринку».

Міколай Довгелевич вказує на винятковость саміту, який сьогодні розпочинається в Брюсселі. Він сподівається, що зустріч лідерів країн ЄС буде успішною. Інакше, каже польський міністр, вже наступного тижня євро може опинитися над прірвою.