Донецькі голодувальники: треба буде битися – битимемося

Your browser doesn’t support HTML5

Донецьк – Донецькі чорнобильці продовжують боротися за право протестувати під обласним управлінням Пенсійного фонду. Сьогодні вночі Донецький окружний адміністративний суд розглядав позов Державної виконавчої служби і постановив, що наметове містечко потрібно ліквідувати. Однак активісти не збираються залишати свої місця, більше того – в них нове обладнання. Що буде далі з містечком?

Електрогенератор біля намету

У сімнадцяти голодувальників-чорнобильців у Донецьку новий намет та електрогенератор, які надали їм спільними силами громадські організації. Протестувальники вимагають виплати пенсій, які належать їм за законом та згідно з рішеннями судів. В обіцянки уряду підвищити виплати удвічі з Нового року ніхто з учасників акції не вірить.

Тим часом уночі суд дав пояснення Державній виконавчій службі стосовно демонтажу наметового містечка. Правозахисник Марія Олійник, яка була присутня на засіданні, розповідає: «Виносять рішення. Пункт перший — очистити від ліквідаторів майданчик перед Пенсійним фондом. Пункт другий – знести нинішній намет. Пункт третій заборонити установку будь-яких наметів і демонтувати все, що є на цій території. Виконання негайне».

Мешканці наметового містечка чекали на судових виконавців іще минулої ночі, але і досі у табір ніхто не приходив. Коли ж буде виконано рішення суду?

Влада планами не ділиться

Дмитро Пархомов, начальник відділу Державної виконавчої служби Київського районного управління юстиції у Донецьку, відмовився коментувати ситуацію. «Хотів би вам приділити увагу, але зараз я зайнятий», – сказав він.

Перед тим донецька влада заявляла, що не проти мирних протестів, але боїться загрози терактів. Голова відділу зв’язків з громадськістю ГУ МВС України в Донецькій області Ігор Дьомін нині каже, що загроза терактів залишається, але міліція, за його словами, «трохи послабила патрулювання».

Що ж далі планують робити активісти та який настрій у голодувальників? Розходитися ніхто не збирається, незважаючи на відсутність лідера чорнобильців Миколи Гончарова, який сьогодні потрапив у лікарню.

Намет голодувальників

Мирна акція, але якщо треба…

Один із учасників акції Едуард Капустін стверджує: «Апеляція подана. У нас тут зібралася ціла купа юристів. Наскільки мені відомо, представники ОБСЄ теж звернули на це увагу і тримають ситуацію під контролем. Тобто так, як було ввечері 27-го, я сподіваюся, вже не буде. На сьогодні у нас настрій двозначний: з одного боку соромно та образливо, з іншого – ми стоятимемо до кінця».

У неділю, 27 листопада, під час знесення одного з наметів біля донецького Пенсійного фонду помер 70-літній гірник. Слідство, чому це сталося, ще триває.

Володимир Лисенко, якого товариші називають комендантом містечка, розповів, що буде, якщо Державна виконавча служба прийде зносити чорнобильців: «Все залежатиме від того, як поведуться силові структури і влада. Мирно? Значить, вийдемо мирно. Треба буде значить, битимемось, і битимемось до останнього. Але в нас мирна акція, і ми хочемо домогтися всього мирним шляхом».

Акція протесту у Донецьку розпочалася 15 листопада.