Харків не вірить у бойкот Євро-2012 через собак і котів

Харків – Харківська влада спокійна за футбольних уболівальників Євро-2012: на них не нападе і не покусає безпритульний пес чи кішка – усі вулиці, парки і майдани очистять від бездомних тварин методом гуманної евтаназії. Натомість жорстоке поводження з тваринами змусило європейські зоозахисні організації розпочати збір підписів під закликом бойкотувати матчі єврокубку, що проходитимуть в Україні. Як поводяться з безпритульними собаками та котами на Харківщині? Це вирішили з’ясувати представники міжнародної організації захисту тварин ITV Grenzenlos, що базується в Німеччині.

Європейські зоозахисники, ділячись враженнями про дводенний візит до Харкова, одразу сказали, що були здивовані, що вулицями не бігають собаки – в центрі їх дійсно не видно. Їхнім відловом у рамках підготовки міста до Євро-2012 опікується приватне підприємство «Чистий дім». А карантинними заходами (сюди входить поділ тварин на тих, що мають шанс потрапити до нових господарів, і на тих, яких через тиждень, так би мовити, гуманно вбивають) опікується зооветеринарна академія та комунальне підприємство «Центр поводження з тваринами». Із міського бюджету на ці цілі надаються серйозні кошти.

Стосовно діяльності Центру поводження з тваринами у громадських зоозахисників чимало зауважень. Головне – це знищення безпритульних тварин, яке посадовці називають гуманною евтаназією. Захисники тварин наполягають на стерилізації собаки чи кішки, а потім на поверненні тварин на те місце, де їх упіймали.

Керівник міжнародної організації захисту тварин ITV Grenzenlos доктор Гельґа Кеніґ ставить запитання: навіщо було розпочато кампанію знищення тварин напередодні футбольного єврокубку?

«Я звертаю вашу увагу, що футбольний чемпіонат так само проходить і в Польщі. У них теж є безпритульні собаки та коти. І вони нічого поганого з ними не роблять. Поляки з ними нормально співіснують і не скаржаться на чотирилапих», – наголошує вона.

У Харкові впевнені, що діють правильно

За повідомленнями, зібрано вже 500 тисяч підписів громадян Франції, Італії, а також Австралії, Аргентини, Таїланду та інших країн під закликом бойкотувати турнір Євро-2012 в Україні через жорстоке поводження з бездомними тваринами.

Директор Центру поводження з тваринами Юлія Шаповалова не вірить у такі радикальні заходи.

«Через евтаназію вони не зможуть скасувати європейський футбольний чемпіонат, бо це законний захід. Він ґрунтується на українському законодавстві. Це гуманний захід. Нехай вони їдуть до Англії, США, де щороку знищують до 11 мільйонів безпритульних тварин. Нехай вони туди їдуть, а не в Україну, де складна ситуація, де від укусів гинуть люди», – каже вона.

Центр поводження з тваринами від 2007 року і до 2010 стерилізував харківських безпритульних собак та повертав їх назад на вулиці. Але це призвело до серйозного збільшення голодних злих псів на вулиці. Після кількох випадків людських смертей від скажених собак та котів міська влада вирішила відмовитися від такої практики. І бездоглядних чотирилапих знов почали присипляти.

Європейські зоозахисники переконані: справа з тваринами поліпшиться, коли в місті відкриють спеціалізований притулок, де собак лікуватимуть, стерилізуватимуть, підгодовуватимуть і шукатимуть для них господарів. Вони відмовляються чути аргументи на користь евтаназії. Міські посадовці обіцяють відкрити такий притулок у травні наступного року.