Чи замінить Кличко Тимошенко і хто скаже правду? (Європейська преса)

Прага – Більшість впливових європейських видань інформує, що Росія й Білорусь «уклали угоду про газовий мир», яка ставить Білорусь у повну залежність від Москви. Чимало оглядачів наголошує, що після цієї угоди між Москвою і Мінськом «наступною є Україна» з її газотранспортною системою. Експерти також попереджають, що ЄС, внаслідок нібито поточного економічного виграшу від газово-транспортної угоди Росії з Білоруссю, може програти Росії політично, а потім і економічно. Оглядачі в Європі аналізують перипетії боротьби за долю лідера БЮТ Юлії Тимошенко і висловлюють сумніви у подальших перспективах нових лідерів опозиції в Україні, котрі нібито покликані замінити Юлію Тимошенко.

Оглядач «Файненшел Таймз» Стефан Веґстіл вважає, що нова газова угода між Москвою і Мінськом з точки зору вигод ЄС є «суперечливою». Бо водночас із, здавалося б, теперішнім тимчасовим економічним виграшем Європи вона підриває базу політики Східного партнерства ЄС. Адже Росія матиме тепер переважний політичний вплив на Мінськ. Тому угода ця, на думку оглядача з Лондона, може стати політичною поразкою ЄС, що врешті й обернеться стратегічними економічними втратами для Європи, коли Росія, з її тотальним контролем над газогонами, підніме ціни на газ.

«Волл Стріт Джорнал» наголошує, що внаслідок нової газотранспортної угоди між Москвою і Мінськом ціною в 14 мільярдів доларів «Росія зміцнює свою владу над Білоруссю». Видання також наводить обмовку Володимира Путіна, коли він під час спільного засідання в Горках під Москвою Вищої державної ради Союзної держави Росії та Білорусі в оголошенні про 100-відсоткову купівлю «Газпромом» активів «Белтрансгазу» Білорусі замість Білорусі сказав «України». Це не випадковий промах Путіна, вважає газета, бо «Москва просувається вперед із намірами взяти під контроль українську ГТС в обмін дешевший газ з Росії».

Швейцарська «Ноє Цюрхер Цайтунґ» наголошує на зміцненні впливу російського газового монополіста «Газпрому», що сталося внаслідок нової газотранспортної угоди між Москвою та Мінськом і купівлі «Газпромом» 100 відсотків «Белтрансгазу». «Москва позбулася багаторічного головного болю», – зауважує швейцарське видання з приводу цієї угоди Москви і попереджає:наступна – Україна, де «Газпром» уже давно має апетити на «державну святиню» українців – газотранспортну систему, через яку Росія транспортує до Європи близько 80 відсотків свого газу.

Кореспондент чеського часопису «Рефлекс» Магдалена Содомкова рзповідає про враження від побаченого під дверима Лук’янівського слідчого ізолятора, де «сидить» в одній з холодних камер одна з лідерів української опозиції Юлія Тимошенко, і здивована атмосферою недомовок, загадковості, котрою віє під час спілкування з людьми і під стінами СІЗО у Києві і з представниками окремих опозиційних партій на кшталт «УДАРу» Віталія Кличка. Таке враження у Магдалени Содомкової складається, коли вона намагається розговорити під стінами СІЗО нібито одну із 11-мільйонної армії виборців Юлії Тимошенко, яка говорить, що знає Юлію «з далеких минулих часів». «Мабуть, ця жінка (Оксана Коваленко) щось знає про те, чому Юлію звинувачують у співучасті в убивстві?» міркує Содомкова і додає: «Коваленко виглядає всезнаючою, але нічого не бажає розповісти. Непереконливо». Подібне враження у чеського кореспондента і від зустрічі з адвокатом Тимошенко Сергієм Власенком. Та не лише. Бо під час зустрічей з людьми з офісів на столичному бульварі Лесі Українки чеський кореспондент все більше піддається містиці Михайла Булгакова, коли чує «шепіт», що Рінат Ахметов «позашлюбний син Леоніда Кучми», бо його офіс поряд з офісом Віктора Пінчука. Розчарування і сумніви Содомкової в українській політичній реальності підсилює неочікувана відсутність в офісі партії «УДАР», тут же на бульварі Лесі Українки, її лідера Віталія Кличка. І питання про реальність планів виходу Кличка на велику політичну арену України з метою замінити Юлію Тимошенко також повисає в повітрі. Хоча заступник голови партії «УДАР» Віталій Ковальчук вважає, що амбіціям Кличка стати лідером України відповідає «запит від українського суспільства». Проте чеське видання із сумнівами запитує: «Хіба того лише факту, що «Клички – хлопці з характером», достатньо для вступу в темні кулуари української політики?». А може, має рацію агітатор за Юлію Тимошенко Олександр Гайдар, інженер з Оломоуца і Дніпропетровська, котрий чіткою чеською мовою переконує Содомкову: «Я впевнений – Юля з косою брала участь у відмиванні грошей»… але все одно він за Тимошенко, бо він за «кращого главу держави, хто б ним не був».

Інше чеське видання, празька газета «Лідове новіни», інформує, що українська Генпрокуратура висуває нове звинувачення проти Тимошенко – участь у вбивстві і не виключає, що нібито сама Юлія оплачувала послуги кілерів…, але це необхідно ще довести. Разом з тим «Лідове новіни» повідомляють, що міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ послав Юлії Тимошенко квіти та листа з поздоровленням із днем народження лідера української опозиції та запевненнями, що Європа не залишить її наодинці в ув’язненні.