Кінець «перезавантаження»

Президент Росії Дмитро Медведєв 23 листопада 2011 року оголошує заяву щодо ПРО

Американські експерти побоювалися, що «перезавантаження» в російсько-американських відносинах, оголошена після зміни президентів в обох країнах, завершиться з поверненням в Кремль Володимира Путіна. Але довго чекати не довелося: чинний президент Дмитро Медведєв виявився готовий самостійно покінчити з «перезавантаженням» з класичного приводу – розгортання американської системи ПРО в Європі. Медведєв повторив вже відомі попередження – Москва вважає, що ця система загрожує її безпеці і вживатиме заходів, які дозволяють, у разі необхідності, позбавити США можливості управління ПРО. Одним із російських кроків стане розміщення на заході і на півдні країни сучасних ударних систем озброєнь, що забезпечують вогневе ураження ЄвроПРО.

Росія вже обіцяла розмістити «Іскандери» в Калінінградській області – і ця загроза Медведєва не дуже велика новина. Новина – в жорсткій тональності, до якої вдався російський президент, щоб донести до Заходу свою позицію. Раніше так із Заходом розмовляв виключно Путін. Ще одна новина – у появі інформації, щоправда, анонімної – що ракети можуть бути розміщені не тільки в Росії, а й у Білорусі. Однак російський представник при НАТО Дмитро Рогозін негайно спростував ці повідомлення, порадивши журналістам дотримуватися офіційної позиції Росії. Але на тлі нових особливих відносин Москви і Мінська такі припущення вже завтра можуть стати реальністю. Адже білоруському президентові потрібно буде чимось розплачуватися за газ – навіть і не дуже дорогий. А Олександр Лукашенко завжди вмів довести, що його союзницькі зобов’язання повинні дорого оплачуватися.

Тому про «перезавантаження» можна забути – забути ще й тому, що в Росії серйозно стурбовані будівництвом Євразійського союзу – нехай навіть і в пропагандистської площині. Країна, яка стала ініціатором створення такого союзу, повинна постійно нагадувати про себе як про сильну державу, здатну суперничати зі Сполученими Штатами і не погоджуватися з навіть вигаданим замахом на власні інтереси. І, природно, союзники цієї країни повинні стати кубиками, з яких і будуватиметься альтернативна система безпеки. Тим більше, що Нурсултан Назарбаєв далеко від Європи, а Олександр Лукашенко навряд чи буде заперечувати – якщо виникне необхідність.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода