Вашингтон пішов на загострення з Москвою

Прага – Сполучені Шати Америки оголосили, що, зі свого боку, теж більше не будуть допускати російські інспекції на американські бази в Європі та інформувати Росію про сили США і НАТО в Європі – у відповідь на заявлену раніше відмову Росії виконувати положення Договору про звичайні збройні сили в Європі. Це підвело своєрідний підсумок невдалих спроб США якось переглянути Договір про звичайні збройні сили в Європі та залишити його чинним. Експерти кажуть, що таке рішення США скоріше матиме лише якийсь символічний вплив на ситуацію, аніж реальний.

Вікторія Нуланд, речниця Державного департаменту США, яка раніше була відповідальною від адміністрації США в справі контролю дотримання Угоди про звичайні збройні сили у Європі (CFE), заявила у вівторок, що і Вашингтон більше не буде нести зобов’язання щодо цієї Угоди, від якої вже досить давно відмовилася Росія.

«США ухвалили рішення припинити виконання зобов’язань стосовно Росії згідно з Угодою про звичайні озброєння в Європі. Цей крок є відповіддю на припинення Росією дотримання цього Договору з грудня 2007 року і на глухий кут у переговорах з Москвою з цього приводу», – зазначила Вікторія Нуланд.

Вона також висловила сподівання, що чимало союзників США по НАТО, «якщо не всі», зроблять те ж саме.

Угода про звичайні озброєння в Європі була підписана у 1990 році і з урахуванням нових обставин була видозмінена у 1999 році. Члени НАТО відмовилися ратифікувати її, вимагаючи обіцяного Росією виведення російських військ із Грузії і Придністров’я. Росія ж у 2007 році зупинила свою участь у Договорі.

Експерти кажуть, що США своїм демаршем на загострення відносин із Москвою бажають змусити Росію все ж сісти за стіл переговорів. Росія ж вимагала ревізії Договору та критикувала США за розміщення американських баз у Болгарії та Румунії.

США переслідують багато цілей цим демаршем – експерт

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер висловив думку, що такий крок США – «лише символічний жест», бо Росія може отримувати інформацію про бази НАТО і від інших країн. «Ймовірно, що такий крок, – каже Пайфер, – не є спробою якось дуже впливати на Москву».

Однак є й експерти, як, наприклад віце-президент Лексинґтонівського інституту Пентагону Данієл Ґуре, котрі вважають, що США можуть таким чином примусити Росію розглядати у комплексі питання ядерної зброї в Європі і не виключають, що йде тиск Вашингтона щодо іранської ядерної програми. Данієл Ґуре не виключає, що США «переслідує цим демаршем різні цілі».

Однак вже згадана Вікторія Нуланд виключила зв’язок цього кроку США з іншими проблемами, наприклад, з американською системою ПРО у Європі. Вона також підтвердила політику «перезавантаження» у відносинах між США та Росією, але зауважила, що бажання добрих відносин двох сторін передбачає, щоб «обоє були готові до танго».