Доля Тимошенкo і «футбольна дипломатія»

Київ – Медичне обстеження екс-прем’єра Юлії Тимошенко у середу відбулося без участі її родичів та захисників, а його результати не заслуговують на довіру, каже захисник Тимошенко Сергій Власенко. Зі свого боку, державна пенітенціарна служба та Міністерство охорони здоров’я заявляють, що перевірка показала відсутність будь-яких патологій, що можуть загрожувати життю. Тим часом, закордонні експерти пов’язують останні приватні візити урядовців країн ЄС до України спробою вплинути на долю Тимошенко.

У середу до світанку від воріт Лук’янівського слідчого ізолятора від’їхав автофургон для перевезення заарештованих – так званий «автозак». Але він вирушив не до суду чи іншого місця позбавлення волі, а до Київської обласної клінічної лікарні. Невдовзі повернувся назад.

Найімовірніше, це відвозили на медичне обстеження колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, припускають її захисники у судах. Медичне обстеження відбувалося таємно, поспіхом і, очевидно, за прямим дорученням Президента, вважає захисник лідера «Батьківщини» та її однопартієць, народний депутат Сергій Власенко.

«Вчорашня заява Президента абсолютно чітко засвідчила, хто в Україні вирішує всі питання, пов’язані з Тимошенко, – зазначає він. – Три місяці поспіль захист, родичі, однопартійці Тимошенко вимагали зробити обстеження. І доки Президент не сказав публічно, що це відбудеться, цього не відбувалося. Звісно, це позитивний момент, що Тимошенко нарешті оглянули. Але те, в який спосіб це відбувалося, свідчить, що в Україну повертаються традиції 1937 року».

Поспішне обстеження чи тортури?

Сергій Власенко розповів, що для проведення обстеження Юлію Тимошенко розбудили о п’ятій ранку. За його словами, за міжнародними нормами таке поводження прирівнюється до тортур. Власенко наголосив, що медичні маніпуляції, проведені у такий спосіб, не заслуговують на довіру.

Міністр охорони здоров’я України Олександр Аніщенко підтвердив, що екс-прем’єра обстежували. Однак лікарні, де це відбувалося, та інших подробиць не назвав.

«Тимошенко обстежили наші лікарі, результати обстеження передали до медичної служби пенітенціарної системи», – сказав міністр.

У Державній пенітенціарній службі повідомляють, що перевіряючи стан Юлії Тимошенко, їй зробили магнітно-резонансну томографію, рентген та ультразвукове обстеження суглобів.

«За результатами обстеження у Юлії Тимошенко не виявлено патологічних змін, які становлять загрозу її життю. Стан здоров’я дозволяє проведення необхідних слідчих дій», – заявили у пенітенціарній службі.

Захисники ж Тимошенко констатують, що останнім часом стан її здоров’я погіршується.

Європейські міністри просять Ахметова вплинути на долю Тимошенко – експерти

Радіо Свобода вже повідомляло, що до України в середу прибули міністри закордонних справ Польщі та Швеції, Радослав Сікорський і Карл Більдт, щоб відвідати футбольний матч «Шахтар» – «Порту» в Донецьку і зустрітися з бізнесменом Рінатом Ахметовим.

Закордоні експерти вбачають у цьому спробу європейських політиків за допомогою представників українського бізнесу вплинути на українського Президента, щоб він позитивно розв’язав ситуацію з ув’язненими лідерами опозиції, зокрема, з Юлією Тимошенко. Польське МЗС від коментарів відмовляється.

Щодо Карла Більдта, то його візит є неофіційним, повідомила Радіо Свобода офіцер зі зв’язків з громадськістю посольства Швеції в Україні Тетяна Некрасова.

«Інформація, яка є у посольстві, це те, що він прибуває на запрошення Ріната Ахметова, подивитися футбольний матч. Це приватний візит. З паном Ахметовим вони були знайомі й до цього візиту», – зауважила Некрасова.

Радослав Сікорський і Карл Більдт можуть просити Ріната Ахметова вплинути на долю Тимошенко – цього не виключає політолог Олександр Палій. Однак він наголошує, що візит двох європейських міністрів у Донецьк має на меті, скоріше, розвідати ситуацію, аніж розв’язати її.

«Звісно, Євросоюзові цікаво поговорити з людьми, які є реальними господарями України і здатні впливати на її політику. Але тут, радше, має місце зондування, з'ясування позиції провідних бізнесменів щодо Юлії Тимошенко. Це питання є не рядовим, від нього залежить, чи підпише Україна з ЄС угоду про асоціацію. Чи вплине на це питання Ахметов? Мені здається, що українська влада настільки вчепилася у питання Тимошенко, що не чує ніяких аргументів».

Закордонні ж експерти пояснюють, що європейські політики вичерпали всі важелі дипломатичного впливу на українську владу і намагаються через Ахметова застосувати нетрадиційні важелі так званої «футбольної дипломатії».