Бріджит Бардо все ж налякала Януковича (європейська преса)

Прага – Європейська преса повідомила, що сильний міжнародний тиск на владу Віктора Януковича у Києві у зв’язку з брутальним нищенням в Україні бездомних собак дав перші результати. Бо коли захисники тварин разом із французькою кінодівою і фотомоделлю Бріджит Бардо гостро звинуватили українську владу у брутальному винищенні бідних собак, то влада змушена була відразу ж реагувати. Газети Європи також назвали відзначення сьомої річниці Помаранчевої революції в Києві своєрідною ностальгією за втраченим шансом. Європейські газети інформують і про те, що журналісти в Брюсселі вимагали від заступника Генпрокурора України Рената Кузьміна кримінального розслідування корупції з боку Президента Віктора Януковича. Західні газети цитують президента Литви Далю Ґрібаускайте, котра у Києві виступила на захист Юлії Тимошенко, тоді як Президент Янукович не виключив під час зустрічі з литовським колегою «паузи» у стосунках із Європою.

Австрійська «Ді Прессе» інформує, що «міжнародна критика жорстокого масового нищення в Україні бездомних собак виявилася дієвою для тиску на українську владу, котра наступного року приймає Євро-2012». Газета також наголошує, що й УЄФА (Союз європейських футбольних асоціацій) привітав оперативне рішення уряду України про заборону вбивства бездомних тварин та розпорядження будувати для цих собак притулки. Газета також зауважила, що особливо дієвою виявилася гостра критика брутальних дій влади в Україні з боку захисників тварин на чолі з Бріджит Бардо. Відома французька кінозірка і захисниця тварин попередила Президента Віктора Януковича минулого тижня у відкритому листі про загрозу великого міжнародного скандалу, якщо він не сприятиме припиненню нищення бездомних псів в Україні. Бріджит Бардо вже не один рік намагається примусити українську владу припинити нелюдські дії проти вуличних собак і закликає владу у Києві до гуманної політики у цій справі.

Ще одна австрійська газета – «Дер Штандард» – інформує про відзначення в Києві демократичними силами сьомої річниці Помаранчевої революції, попри офіційну заборону влади на проведення масових заходів у центрі Києва, на майдані Незалежності. Газета пише про тисячу учасників стихійного мітингу увечері 22 листопада у центрі та на краю центральної частини майдану Незалежності, поблизу центральної пошти, де проголосили жалобу за Помаранчевою революцією. «Дер Штандард» назвала сьогодні ці події ностальгією українців «за вкраденою революцією».

Кореспондент брюссельського видання EUObserver Ендрю Ретман інформує про гостру критику дій української прокуратури у боротьбі з корупцією з боку учасників зустрічі із заступником Генпрокурора України Ренатом Кузьміним у столиці ЄС – Брюсселі. Журналісти під час брифінгу з Кузьміним у відповідь на його нібито фактаж про корумпованість Юлії Тимошенко вимагали дати звіт про корумпованість Президента Януковича на прикладі його «багатомільйонних» маєтків у Межигір’ї під Києвом, коли офіційно він заробляє трохи більше за 100 тисяч доларів на рік. На що заступник Генпрокурора порекомендував журналістам у Брюсселі «надати Генпрокуратурі в Києві офіційний запит із супровідними документами у цій справі». «Ми дослідимо ваш запит і дамо письмову відповідь», – сказав Ренат Кузьмін. Правда, на брифінгу прозвучали й інші факти корумпованості української влади, включно із закупівлею урядом Азарова бурових платформ за завищеною ціною. На що Кузьмін знову рекомендував: «Не будьте таким уже скромними і посилайте запит». Видання також інформує, з посиланнями на джерела, що сам заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін «живе у розкішному будинку в рекреаційній зоні в Пущі-Водиці» і що «офіційні особи в Києві заперечують свободу інформаційних запитів з приводу приватної власності». Видання також звернуло увагу на критику українськими чинниками «подвійних стандартів ЄС» щодо України. Ендрю Ретман навів тут також приклади, як поряд із погрозами Євросоюзу скасувати саміт ЄС – Україна в грудні Катрін Аштон минулого тижня зустрілася з міністрами закордонних справ Вірменії, Азербайджану і Росії, хоча не сказала тут чогось суттєвого про права людини в цих країнах. Ретман також розповідає про зустріч євродепутатів у Брюсселі з міністром закордонних справ Узбекистану, де, за оцінками, править один із найреакційніших режимів, після Північної Кореї та Зімбабве.

Лондонська «Таймз» написала про велике занепокоєння на Заході станом здоров’я Юлії Тимошенко в ув’язненні в Києві. Тоні Гелпін, оглядач цієї газети, цитує президента Литви Далю Ґрібаускайте, котра під час візиту до Києва цього тижня та зустрічі з Віктором Януковичем заявила: «У Європі переважає думка, що Тимошенко та її соратники є жертвами політичного переслідування». Ґрібаускайте також наголосила, що вона «шокована» ув’язненням пані Тимошенко. На що, як пише газета, Віктор Янукович заявив не лише про ймовірність медичного обстеження Тимошенко поза межами СІЗО, а й також словами про ймовірність «паузи» у стосунках із Євросоюзом.