Двісті днів до початку Євро-2012

Київ – До початку фінальної частини футбольної першості Євро-2012 залишається 200 днів. Україна і Польща проводять величезну роботу для належної підготовки до турніру, але обидві держави отримали чимало попереджень від УЄФА – «жовті картки», які висвітлили доволі серйозні проблеми. Про це у понеділок говорив директор турніру Євро-2012 по Україні Маркіян Лубківський на зустрічі з журналістами.

«Жовту картку» Польща отримала за недобудовані стадіони й транспортні розв’язки, Україна – за ті ж транспортні проблеми та брак готелів для вболівальників. Щоправда, на сьогодні Україна визначилась з готелями, в яких на час футбольної європершості проживатимуть керівники й учасники турніру в Києві, та з транспортними компаніями, що забезпечуватимуть турнір, поінформував Маркіян Лубківський.

Особлива увага до питань безпеки під час підготовки й проведення турніру. Як відзначає директор турніру по Україні, перевіркою безпекової готовності України стане церемонія жеребкування 2 грудня у Києві.

«Серед іншого, буде залучений англомовний персонал приватних охоронних структур для забезпечення нормального проходження і цього заходу, і цілого чемпіонату. Ми узгоджуємо всі заходи безпеки для Євро: відпрацьовуємо плани з безпеки й правопорядку кожного з об’єктів. Мова йде про офіційні місця проведення турніру, про безпеку яких подбає УЄФА спільно з місцевим організаційним комітетом. Це чотири стадіони в українських містах-господарях, базові табори, де проживатимуть команди під час турніру, тощо», – каже він.

Лубківський також наголосив: оргкомітет турніру отримує повну підтримку з боку правоохоронних і силових структур, які залучені у створенні системи безпеки Євро-2012 і в Польщі, і в Україні.

Яким побачить Київ уболівальник?

Київська влада тим часом проконтролювала під’їзди до столиці України та вулиці довкола Національного стадіону. До початку Євро усі в’їзди до Києва будуть упорядковані; міська влада відновила роздільні смуги й фасади будинків уздовж головних транспортних магістралей Києва; впорядковано трасу, яка поєднує столицю України з міжнародним аеропортом «Бориспіль».

У центрі Києва, вздовж основних автомагістралей та на трасі «Бориспіль – Київ» розміщується так звана «зовнішня реклама» європершості, а також символіка чемпіонату, повідомив журналістам заступник голови Київської міської держадміністрації Анатолій Голубченко.

Він пообіцяв, що у найближчі місяці будуть закінчені реставрації фасадів старовинних будинків, пам’яток історії та культури, незабаром розпочнеться підготовка київських гідів та екскурсоводів для роботи на Євро-2012.

Труднощі перекладу по-українськи

Ще одна проблема у процесі підготовки Польщі та України – мовне питання. Як визнав Лубківський, в обох країнах більшість правоохоронців, медиків, персонал у супермаркетах не володіють іноземними мовами, що ускладнить їхнє спілкування з учасниками й гостями чемпіонату. Крім цього, українським містам, котрі прийматимуть Євро, бракує туристичних позначок та маркування назв вулиць та історико-культурних об’єктів англійською мовою. І це при тому, що кількість уболівальників, котрі відвідають першість, за попередніми даними УЄФА, перевищить один мільйон осіб!

І ситуація з розміщенням уболівальників в Україні досі не розв’язана, визнає Лубківський.

А керівник Київського туристичного центру Марина Криворченко у розмові з Радіо Свобода наголосила: «Нам уже почали писати люди – звичайні туристи, які купили квитки на матчі Євро і вже знають дати приїзду на матч, у них на руках є авіаквитки, але немає місця, де поселитись, наприклад, у Києві. Пишуть: підкажіть нам готель або апартаменти, чи хостел, де можна зупинитись. Ми перевірили: майже всі готелі повністю заброньовані, а хостели та приватні квартири ще не визначилися з цінами».

І Маркіян Лубківський та Анатолій Голубченко визнають серйозність цієї проблеми, але сподіваються її розв’язати як належить. Уже за 200 днів уболівальники переконаються, чи дотримується слова чинна українська влада.