Іран заявляє, що «ні на йоту не змінить» свої ядерні приготування

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад, Шахре-Корд, 9 листопада 2011 року

Прага – Іран, попри вимогу світової спільноти, не збирається відмовлятися від своєї ядерної програми, котра, згідно з останніми даними МАГАТЕ, близька до створення ядерної бомби. США, Франція та інші західні країни закликають до посилення міжнародних санкцій проти Тегерана. Однак Росія та Китай висловлюють сумніви щодо необхідності таких кроків.
Іран заперечує звинувачення ООН у тому, що його ядерна програма наближається до створення бомби, і каже, що «ні на йоту не змінить» свою ядерну програму. У промові перед тисячами людей в місті Шахре-Корд президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявив у середу, що МАГАТЕ дискредитувало себе, підтримуючи «порожні» твердження США про нібито прагнення Тегерану до власної ядерної зброї.

«Чому ви шкодите гідності агентства через порожні вимоги Америки? У ваших інтересах бути другом іранського народу. Історія показала, що вороги Ірану не пожали плоди слави й перемоги», – зазначив Ахмадінеджад.

У вівторок МАГАТЕ вперше заявило про безпосередню близькість Ірану до створення власної ядерної зброї.

Сполучені Штати і Франція закликали ухвалити додаткові санкції ООН проти Ірану на основі вже діючих обмежень на співпрацю світу з іранським режимом.

Франція закликала до обговорення нових санкцій проти Ірану на засіданні Ради безпеки ООН в Нью-Йорку. Міністр закордонних справ Франції Ален Жуппе заявив, що Париж готовий до «безпрецедентних санкцій», якщо Іран не дотримуватиметься заборон міжнародної спільноти щодо його ядерних приготувань.

Німеччина також попереджає про «неминучість нових серйозніших санкцій» у разі непоступливості Ірану. Своє гостре занепокоєння новими інформаціями МАГАТЕ щодо ядерної програми Ірану висловила й Європейська комісія.

США ще раз підтвердили у середу свою рішучість будь-що перешкодити ядерним приготуванням режиму Ахмадінеджада в Ірані.

Запровадженню нових санкцій щодо Тегерана можуть перешкоджати Росія та Китай.

Китайський представник заявив у середу, що Пекін вивчає інформацію на цю тему та «намагається уникнути нового хаосу щодо безпеки в близькосхідному регіоні». Китай також закликає вирішувати проблему Ірану лише «мирними засобами» та сподівається на «гнучкість і відкритість іранської сторони у співпраці з МАГАТЕ».

Росія розкритикувала гостроту повідомлень щодо імовірності створення ядерної зброї Тегераном. Російське МЗС заявило про «серйозні сумніви» щодо необхідності нових суворих кроків.

В Ірані зростає занепокоєння можливим воєнним ударом по країні

Речник прем’єр-міністра Ізраїлю звернув увагу на відсутність «автоматичної реакції» з боку його країни на це повідомлення МАГАТЕ. Хоча перед цим президент Ізраїлю Шимон Перес попередив, що воєнний удар по Ірану стає все реальнішим, «навіть скоріше, ніж це здається».

Франція, Німеччина і Росія виступили проти можливості воєнного удару по ядерних об’єктах в Ірані.

Водночас цього бояться пересічні іранці. Один з іранців із Ісфагана сказав Радіо Свобода по телефону: «Пересічні люди – жертви санкцій, а лідери Ірану від цього не страждають. Громадяни ж з низів перенесуть весь тягар воєнного удару на собі». А 56-річна жінка з Тегерана зауважує, що не може спати від страху.

Хоча є іранці, які кажуть Радіо Свобода, як і мешканець міста Машхада, що головна провина за підготовку воєнного удару лежить на США і президентові Бараку Обамі. Цей чоловік переконаний у готовності мільйонів іранців стати на захист своєї країни від агресії Заходу. «В Ірані всі вірять аятолі Хаменеї. Вони підтримують владу, – зазначає він. – Мільйони єдині з урядом, і вони захистять свою владу». Цей же чоловік говорить, що Іран стане цвинтарем для американських солдатів у разі нападу.

Іранська діаспора вважає, що Захід має утриматися від воєнної операції проти Ірану, бо це лише зруйнує країну і зашкодить просуванню її до демократії. Понад 100 іранських інтелектуалів, які нині живуть на Заході, у відкритому листі поклали провину за можливі удари не лише на Захід, але й на іранське керівництво, яке закликають усунути будь-які двозначності щодо іранської ядерної програми.

Матеріал підготували Василь Зілгалов, Antoine Blua, Rikard Jozwiak, Golnaz Esfandiari