США «розчаровані» рішенням Ізраїлю про будівництво в поселеннях

Сполучені Штати Америки скритикували в середу рішення Ізраїлю прискорити нове житлове будівництво в єврейських поселеннях на Західному березі Йордану і в Східному Єрусалимі.

Як сказав речник Білого дому Джей Карні, адміністрація президента США Барака Обами «розчарована» таким рішенням.

«Односторонні дії йдуть на шкоду зусиллям, що спрямовані на поновлення прямих переговорів, і не йдуть на користь меті досягти раціональної і необхідної домовленості між сторонами», – заявив він.

Речник додав, що така домовленість є єдиним шляхом, як досягти створення двох держав, ізраїльської і палестинської, що є метою обох сторін близькосхідного конфлікту.

Тим часом прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу виступив у середу на захист свого вівторкового рішення розширити нове житлове будівництво в єврейських поселеннях, заявивши, що будувати житло в усіх частинах своєї столиці є «право» і «обов’язок» Ізраїлю.

Рішення ухвалили після того, як ЮНЕСКО прийняла до свого складу Палестину на правах держави; Ізраїль різко протестує проти такого рішення, наполягаючи, що державність Палестини можлива тільки через переговори з ним.

Ізраїль вважає, що східна частина Єрусалима є невід’ємною частиною єдиного міста як неподільної столиці цієї держави. Міжнародна спільнота не визнає ізраїльської анексії Східного Єрусалима і розглядає його як частину Східного берега Йордану, яка має відійти майбутній палестинській державі в кордонах 1967 року. Палестинці вбачають у Східному Єрусалимі столицю цієї своєї майбутньої держави.