Чому в українській політиці так мало жінок?

Київ – Українські жінки не мають доступу до влади. Тільки 6 відсотків представниць слабкої статі працюють в українському парламенті, а у складі Кабміну взагалі не має жодної жінки. За показниками гендерної рівності, Україні ще далеко до Європейського Союзу. Розробляти ефективні національні інститути і закони, та вирішувати найважливіші соціальні проблеми, не беручи до уваги гендерні перспективи, просто неможливо. Це питання стало основною темою обговорення на Міжнародній конференції «Сучасні тенденції розвитку національних механізмів забезпечення рівності жінок та чоловіків у європейських країнах», що проходить нині у Києві.
Жінок в українській політиці можна перерахувати на пальцях. А одну з найяскравіших особистостей української політики, лідера опозиції Юлію Тимошенко взагалі засудили до 7 років позбавлення волі. І так гостра гендерна нерівність в українській політиці зазнала додаткового удару, зауважують деякі експерти.

Україні ще далеко до Європейського Союзу за гендерним балансом в парламенті й уряді, говорить Марія Юрікова, заступник голови Представництва ЄС в Україні.

«Гендерна рівність, включно з правами жінок, – це одна з базових речей, завдяки яким Україна має прийти до Європейського Союзу, – каже вона. – Україна все ще в процесі досягнення європейських стандартів. Сьогодні на конференції ми почули дуже цікаві промови, з яких ми дізналися, що в українському парламенті всього 6% жінок, і лише 14% жінок є на провідних державних посадах. А це дуже мало».

Тоді як, скажімо, в Європейському парламенті кожен п’ятий депутат – це жінка, і майже половину провідних керівних посад обіймають саме жінки, зауважила Марія Юрікова.

Тим часом Україна, за кількістю жінок у парламенті посідає 110-те місце у світі, серед 188 країн.

Те, що в Україні жінка була прем’єром, у ЄС називають позитивним фактом

Щодо засудження Юлії Тимошенко, представниця ЄС називає цей факт радше ударом по політичному іміджу України, ніж по гендерному балансу. Але, все ж таки те, що Юлія Тимошенко очолювала уряд, з точки зору досягнення гендерної рівності, додавало балів на користь України.

«Юлія Тимошенко – жінка і колишній Прем’єр-міністр України. Тому дуже важливим для демократичного процесу України є те, що саме жінка стала Прем’єр-міністром. А щодо останніх подій у справі Тимошенко, то позиція ЄС абсолютно чітка: Європейський Союз підтримував процес реформ в Україні, і саме судова реформа є дуже важливою. Адже українські суди мають бути незалежними й прозорими», – наголошує заступник голови Представництва ЄС в Україні.

Які ж причини гендерної нерівності в українській політиці?

В українській політиці гендерний дисбаланс насамперед через те, що жінки не вміють підтримувати одна одну, вважає колишній заступник голови партії «Сильна Україна» Олександра Кужель.

«Є така проблема, я її вже 17 років спостерігаю збоку. Чому українські жінки одна одну не підтримують? І це я побачила вперше 1994 року, коли чоловіків голосувало на виборах більше, ніж жінок. – розповідає політик. – Тоді ж була перша спроба зробити жіночий комітет, зробити жіноче об’єднання у Верховній Раді. Це стало неможливо, бо кожна жінка бачить себе лідером. У нас біля ста всеукраїнських організацій жінок, а вони навіть не можуть об’єднатися, щоб ставити свої вимоги», – зауважила Олександра Кужель.

Ще однією причиною гендерного дисбалансу може бути рівень освіченості й державна політика, вважає координатор Комітету міністрів Ради Європи за напрямом гендерної рівності та протидії торгівлі людьми Тетяна Парву.

«Я не говорю лише про освіту жінок, а й про освіту чоловіків, у сенсі того, що їм необхідно звертати увагу на права жінок. Ми живемо в 21-му столітті, і це сором, що такі речі не є основними в суспільстві, особливо у цій частині світу. Я думаю, що уряди мають робити більше для гендерної рівності», – зазначила Тетяна Парву.

В уряді знають, що гендерна рівність – це не лише «квіти на 8 березня»

Про необхідність впровадження гендерної рівності в українському Уряді пам’ятають і обіцяють провести реформи, говорить Василь Надрага, перший заступник міністра соціальної політики.

«Повністю з вами погоджуюсь, і за це велика вдячність нашим європейським колегам і партнерам, які нам допомагають. Безумовно, в цій частині, на жаль, ми як держава недопрацьовуємо і це правда життя. Популяризація гендерної рівності у нас пробуксовує, бо ми сприймаємо це, як квіти на 8 березня. Замість того, що повноцінна рівність чоловіка і жінки – це дещо інше, це рівність можливості», – говорить урядовець.

Водночас заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Марія Юрікова нагадала, що ЄС виділив Україні 14 мільйонів євро на підтримку гендерних програм, а натомість проблеми рівності між жінками й чоловіками в країні так і не поліпшуються.