Генпрокуратура готує ще 11 справ проти Тимошенко – Соболєв

Київ – Проти Юлії Тимошенко порушені ще 11 кримінальних справ, заявляють у БЮТі. Там кажуть, що це реанімовані справи, які раніше закривалися українськими судами. Поновлення слідства свідчить про безперспективність «газової справи» проти Тимошенко, зазначають її соратники. Водночас у Генеральній прокуратурі цю заяву не підтверджують, утім і не спростовують. На думку експертів, прокурори очікують більш слушного часу.
Генеральний прокурор Віктор Пшонка готується зробити заяву про порушення 11 кримінальних справ проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, заявив депутат фракції БЮТ-«Батьківщина» Сергій Соболєв. За його словами, нові справи порушені через те, що та, за якою Тимошенко вже засуджена, не матиме продовження.

«За нашою інформацією, прокуратурою розглядаються 11 справ. Всі ці справи були закриті українськими судами. А стосовно 6 із 11 справ було рішення Верховного Суду України. Це справи, за якими вказівку прямо дає Президент України. Перше – це «російські» епізоди, друге – це питання, пов’язані з так званими «американськими» епізодами», – сказав Соболєв, не уточнивши на запитання журналістів, про що конкретно йдеться.

Роз’яснення має надати Генпрокуратура – Бала

На тлі системного переслідування опозиції та перебування колишніх урядовців в ув’язненні ця інформація виглядає ймовірною, вважає директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. Утім, щоб зробити висновки щодо змісту справ та можливих наслідків, слід дочекатися підтвердження або спростування інформації, зазначив він у коментарі для Радіо Свобода.

«Треба насправді дочекатися. Треба розуміти, чи є кримінальні справи у наявності, чи це не є превентивним кроком з боку БЮТу, щоб перехопити ініціативу і таким чином спробувати знівелювати якісь можливі кримінальні справи, які хочуть порушити проти Тимошенко. З іншого боку, ми маємо розуміти, наскільки прокуратура здатна прокоментувати цю заяву», – зауважив Бала.

У Генпрокуратурі відмовилися спростовувати заяву Соболєва

У Генеральній прокуратурі інформацію про порушення 11 кримінальних справ проти Юлії Тимошенко не підтверджують. Утім, і не спростовують. Речник Генпрокуратури Юрій Бойченко запропонував почекати на офіційні повідомлення.

«Ми даємо на своєму сайті те, що є насправді. На нашому сайті про це не сказано. Ми можемо якось пояснити те, що ми говоримо. Інформація, яка надається з інших джерел, нехай вони самі її і коментують. Якщо будуть вжиті якість процесуальні дії, ми про це повідомимо», – наголосив Бойченко.

На думку політолога Віталія Бали, протягом вихідних у прокуратурі обмірковуватимуть, як реагувати на заяву Сергія Соболєва.

Раніше Генпрокурор Віктор Пшонка заявляв, що готують передати до суду 3 справи проти Тимошенко, порушені за вчинки, скоєні нею під час прем’єрства.