Польсько-польська війна за хрест у парламенті

Cесійна зала польського Сейму

Варшава – Розп’яття, що висить у сесійному залі польського Сейму, стало предметом гарячих політичних дискусій у цій країні. Нова польська політична партія «Рух Палікота», яка здобула третє місце у недавніх парламентських виборах, вимагає усунути хрест із парламенту. Натомість праві політики заявляють, що ухвалять спеціальний закон, яким заборонять виносити розп’яття з Сейму. Католицька церква закликає не зневажати хрест й не нехтувати духовною спадщиною Івана Павла ІІ.
Бути чи не бути розп’яттю у стінах польського парламенту? Про це сперечаються партії, які виграли парламентські вибори, що відбулися тиждень тому.

Нова польська політична сила «Рух Палікота» має вкрай антиклерикальну програму. Як наголошує лідер партії Януш Палікот, новий польський парламент повинен проводити свої засіданння у залі без хреста.

Розпятття «неконституційне»?

«Я вважаю, – каже Палікот, – що конституцію, яка гарантує світський характер нашої держави, потрібно розуміти так, що в публічних місцях не повинно бути релігійних символів. Таким особливим місцем є парламент, оскільки саме в парламенті ухвалюються закони, зокрема, основний закон держави. Тож наявність у парламенті будь-якого релігійного символу абсолютно не відповідає духові конституції».

«Рух Палікота» заявляє, що докладе всіх зусиль, аби розп’яття в Сеймі не було. Антиклерикали кажуть, що перед початком роботи нового складу Сейму вони завернуться до спікера парламенту з вимогою, щоб той зняв зі стіни хрест.

Буде закон про хрест у Сеймі?

У відповідь на таку ініціативу антицерковних депутатів найбільша польська права партія «Право і справедливість» ухвалила спеціальну ухвалу. Партія ініціюватиме закон, який назавжди, так би мовити, закріпить розп’яття у сесійній залі польського парламенту.

Лідер «Права і справедливості» Ярослав Качинський каже: «У сесійних залах усіх польських парламентів незалежної Польщі, і для нас це дуже важливо, був хрест; розп’яття – це наша цінність і традиція, ті, хто хоче її знищити, насправді хочуть знищити наше суспільство, наш народ. Потрібно цьому рішуче протистояти».

З приводу політичної дискусії про хрест у парламенті вже висловилися найвищі посадові особи держави. І президент, і прем’єр-міністр вважають, що така дискусія зайва і навіть шкідлива. Вона, кажуть керівники держави, ділить польський народ і затьмарює важливі справи, яким повинен займатися парламент.

Перший президент демократичної Польщі Лех Валенса також висловився з цього приводу. Він сказав, що готовий особисто захищати розп’яття в парламенті.

Польщею вирушить хрест Івана Павла ІІ

З тривогою за дискусією про хрест у парламенті спостерігає ієрархія Католицької церкви у Польщі. Вона каже, що ця суперечка віддзеркалює складний, напружений період, який зараз переживає країна. Частина поляків, наголошує духовенство, втратила духовні орієнтири.

Про це йшлося під час вчорашніх урочистей у Перемишлі, присвячених 33-й річниці обрання Папою Римським поляка Кароля Войтили. Кардинал Станіслав Дзівіш, який був секретарем Івана Павла ІІ, оголосив про початок своєрідної мандрівки Польщею особистого хреста Папи-поляка. З цим хрестом Іван Павло ІІ брав участь у хресній дорозі в Римі незадовго до своєї смерті.

Мандрівка папського хреста містами Польщі, на думку Церкви, має стати відповіддю на зневагу деякими політиками, громадськими діячами та митцями традиційних християнських цінностей.