Держдепартамент США попереджає про загрозу «антиамериканських акцій»

Держсекретар США Гілларі Клінтон

Держдепартамент США опублікував адресоване всім американським громадянам попередження про загрозу «антиамериканських акцій». Цей крок пов’язаний з інформацією про розкриття змови двох іранців, які планували вбити посла Саудівської Аравії в США.

Як заявив у вівторок увечері представник Держдепартаменту – міністр юстиції США Ерік Голдер, план замаху може свідчити про «агресивний акцент» іранського уряду на терористичну діяльність.

Держсекретар США Гіларі Клінтон назвала змову з метою вбивства саудівського посла «небезпечною ескалацією» з боку Тегерана і закликала засудити ці дії на міжнародному рівні.

«Ця змова – небезпечна ескалація політичного насильства та фінансування тероризму, що практикується іранським урядом», – заявила держсекретар США у середу у Вашингтоні.

Вона додала, що Іран повинен відповісти за свої дії.

За даними американських спецслужб, дві особи, імовірно пов’язаних з іранським урядом, мали намір організувати на території США вбивство посла Саудівської Аравії і готували теракти біля будівель ізраїльського і саудівського посольств у Вашингтоні.

Один зі звинувачених, громадянин США та Ірану Мансор Арбабсіар, був заарештований наприкінці вересня. Він визнав свою провину. Інший, Голам Шакурі, який імовірно є співробітником іранських спецслужб, оголошений у розшук.

Іранська влада відкинула твердження Вашингтона, назвавши їх «брехливими» і «безпідставними».