Захід ризикує програти Путіну Україну (європейська преса)

Прага – В інтерв’ю західній пресі український прем’єр Микола Азаров сказав, що «будь-яка заява стосовно судового процесу являє собою спробу впливати на його перебіг». Азаров має на увазі й західні заяви щодо суду над Юлією Тимошенко. Тим часом впливові європейські оглядачі попереджають, що «Захід ризикує програти битву з Путіним за пострадянський простір, включно з Україною». Аналітики також наголошують, що спроби тіснішої інтеграції ЄС зі східними сусідами «зашпортуються» саме через невпевненість Брюсселя, що й показав саміт ЄС у Варшаві. Чи стане рішення суду у справі Тимошенко серйозним фактором проти європейської інтеграції України? – цим питанням переймається чимало експертів Заходу. Газети також прогнозують поступове погіршення транзитних позицій України у транспортуванні російського газу на Захід. Оглядачі також звертають увагу на загострення політичної дискусії в Україні щодо переходу чи не переходу на «зимовий» і «літній час».
Глава уряду України Микола Азаров заявив у інтерв’ю австрійській «Ді Прессе», що в суді над Юлією Тимошенко в Києві немає нічого «екстраординарного, бо «судові процеси над колишніми політиками мають місце і в Австрії». Азаров також сказав кореспонденту газет із Відня Юті Зоммербауер, що «в Євросоюзі, наприклад, сподіваються, що могло б дійти до полюбовної згоди у справі угоди ЄС із Києвом при одночасному звільненні Юлії Тимошенко». «Кому ця пропозиція адресується – судді? Як ви собі це уявляєте?» – запитує український прем’єр. Азаров зазначає, що не варто пов’язувати процес над Тимошенко з укладенням угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. У цьому інтерв’ю глава українського уряду намагається вести мову про рівновагу в українсько-російських стосунках і заперечує наростання тиску Путіна на Київ із метою перешкодити євроінтеграції України. Азаров бачить перспективу зменшення газової залежності від Росії у збільшенні видобутку нафти й газу в Україні і звинувачує у реалізації Москвою нових газогонів попередню українську владу, котра своєю політикою щодо Росії спонукала її до пошуку обхідних шляхів транзиту газу на Захід.

Відомий у Європі оглядач Бен Аріс зауважує на сторінках «Дейлі Телеґраф», що «українська монополія на постачання російського газу підходить до завершення» і це значно ослабить позиції Києва у переговорах із Москвою щодо газу та інших питань. Цей автор вважає, що лише російський газогін «Північний потік» зможе до 2015 року транспортувати до Європи 75 відсотків газу, котрий Росія сьогодні експортує переважно через Україну. Бен Аріс також стверджує, що, як виглядає, звинувачення Юлії Тимошенко у суді щодо невигідності газового контракту від січня 2009 року виправдане, бо сьогодні Київ не без причин називає цей контракт несправедливим.

Оглядач «Файненшел Таймз» Ніл Баклі вважає, що «Захід ризикує програти битву з Росією Путіна за пострадянський простір», включно з Україною. Проголошення новим-старим господарем Кремля Володимиром Путіним амбіційного плану створення «Євразійського союзу» є не лише протиставленням його Заходу, а й викликом ЄС щодо контролю всього пострадянського простору, що дуже нагадує відродження Путіним чогось на кшталт СРСР. А тим часом, як вважає Ніл Баклі, спроби ЄС забезпечити тіснішу інтеграцію зі своїми східними сусідами явно «зашпортуються». І це показав саміт ЄС у Варшаві. На думку оглядача «Файненшел Таймз», США за правління Обами також збайдужіли до пострадянського простору. Подальша відсутність будь-якої перспективи приєднання до ЄС для східних сусідів і наростання кризи в самому Євросоюзі висуває для Путіна, під час його третього президентського терміну, на перше місце «Євразійський союз» як виклик для Заходу. «І Україна зараз є своєрідною перевіркою» того, як пише Ніл Баклі, хто виграє битву за уми й серця в республіках колишнього СРСР. Автор також вважає, що багато у зближенні України з ЄС та в успіху східної політики Брюсселя залежатиме від найближчих подій у залі київського суду, рішення котрого «буде мати серйозні наслідки не лише для України, але й для країн далеко за межами українських кордонів».

Чеська «Лідове новіни» попереджає устами свого кореспондента Петри Прохазкової, що битва за час в Україні триває, і захід республіки вимагає права мати «власний час». Йдеться про опір Львова й Ужгорода, насамперед, копіюванню владою Януковича російського рішення щодо скасування переходу на зимовий час в Україні, що вже зробила владна більшість у парламенті. «У Львові заперечують схиляння перед Москвою і не хочуть мати ніч до 9-ї ранку», – пише Петра Прохазкова. Львів’яни тиснуть нині на парламент, щоб дозволили їм змінювати літній та зимовий час. Таку ж пропозицію озвучив міністр уряду Віктор Балога від імені жителів Закарпаття. Захід України мотивує це не лише бажанням більшості населення, а й аргументами науковців, географів, гідрометеорологів.