Польська опозиція висловила недовіру Берліну

Ярослав Качинський і Ангела Меркель, Брюссель, фото 2007 року

Варшава – Тема польсько-німецьких стосунків домінувала в останні дні виборчої кампанії у Польщі. Поляки, які у неділю обиратимуть парламент, стежать за бурхливою суперечкою польських політиків про те, як оцінювати ставлення Берліна до Варшави. Лідер польської опозиції Ярослав Качинський висловив підозру в нещирості намірів щодо Польщі з боку німецької влади, зокрема канцлера Анґели Меркель. Польська партія влади вимагає, щоб Качинський вибачився перед Меркель.
Поштовхом до бурхливої суперечки про стан польсько-німецьких стосунків стала нова книга Ярослава Качинського «Польща наших мрій». У ній голова найбільшої польської опозиційної партії «Право і справедливість» зокрема зазначив, що Німеччина, очолювана канцлером Анґелою Меркель, хоче підпорядкувати собі Польщу і що Меркель потрапила на посаду канцлера не випадково.

Журналіст польської версії тижневика «Newsweek» попросив Качинського пояснити, що саме політик має на увазі. Польський опозиціонер відповів, що «вона», тобто Меркель знає, про що йдеться.

Навіть із сильнішими треба розмовляти стоячи – Качинський

Натяки польського політика на адресу Меркель стали предметом обговорення в польських і в німецьких медіа. Настирливих польських журналістів, які намагалися розпитати Качинського про Меркель, політик звинуватив у тому, що вони представляють інтереси не польських, а німецьких ЗМІ.

Загалом упродовж останніх днів Ярослав Качинський не раз висловлювався на тему польсько-німецьких стосунків. «З кожною державою, навіть з такою сильною і великою, як Німеччина, потрібно підтримувати стосунки стоячи, а не в якійсь іншій позиції», заявив він.

Оцінюючи стан польсько-німецьких відносин, Качинський говорить що їх віддзеркалення – це «Північний потік». Цей німецько-російський газогін, прокладений дном Балтійського моря, зауважує Качинський, є прикладом ігнорування Берліном економічних інтересів Варшави.

У дискусію на тему стосунків Берліна з Варшавою включилися соратники лідера «Права і справедливості».

Анна Фотиґа, яка свого часу була міністром закордонних справ в уряді Ярослава Качинського, зауважила: «Мушу визнати, що нам було дуже важко розмовляти з Анґелою Меркель, а німецький експансіонізм, зокрема економічний, це факт».

Словесна війна з сусідом небезпечна?

Слова Ярослава Качинського на адресу Німеччини та Анґели Меркель прокоментували найвищі посадові особи Польщі. Вони наголошують на тому, що виступи Качинського спричинили чималий переполох, оскільки невдовзі, після недільних виборів, він може стати головою польського уряду. Урядовці називають міркування Качинського шкідливими для польських державних інтересів.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запитує: «Навіщо невідомо з якого приводу спричиняти війни з сусідами? Дуже прошу, щоб «Право і справедливість» припинили нацьковувати поляків на нашого найбільшого торговельного партнера, на нашого союзника по договорах».

Польський прем’єр Дональд Туск висловлювання Качинського на адресу Берліна називає війною. Він сказав: «Сьогодні, ще не вигравши виборів, він уже розпочинає війну, причому з серйозним партнером. Розпочинає словесну війну з державою, з якою добра співпраця, яку я забезпечував упродовж чотирьох років, котра приносила Польщі користь, а не втрати».

Президент Польщі Броніслав Коморовський закликав Качинського вибачитися перед Анґелою Меркель. Висловлювання лідера польської опозиції прокоментували у Берліні.

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле висловив сподівання, що Качинський не висловлює думки усіх поляків. Натомість речник німецького уряду Ґеорґ Штрайтер твердить, що Анґелу Меркель поінформували про польські політичні пристрасті навколо її персони. Сама Меркель виступів Качинського не коментувала.