Німеччина врятує Європу?

Члени нижньої палати німецького парламенту, Бундестагу, проводять голосування, Берлін, 29 вересня 2011 року

Вероніка Крамар
Бонн – Верхня палата німецького парламенту, Бундесрат, схвалила закон про збільшення фонду фінансової допомоги для країн єврозони. За це ж вчора більшістю голосів – 523 проти 85 – проголосувала парламентська більшість нижньої палати, Бундестагу. Далі закон про реформу тимчасового стабілізаційного фонду має підписати президент Німеччини Крістіан Вульфф. Але наскільки вигідним є такий крок для Німеччини?

Голосування за підтримку плану допомоги стало ключовим випробуванням для правління канцлера Анґели Меркель. Неоднозначною є думка німецьких аналітиків та експертів щодо розширення Європейського фонду фінансової стабільності. Серед них голова комісії Бундестагу з питань внутрішньої політики Вольфґанґ Босбах.

У інтерв’ю виданню «Більд» він висловив дещо скептичну думку стосовно плану. Вольфґанґ Босбах вважає, що таким чином можна виграти час, але це не вирішить проблеми загалом. За його словами, Греція навряд чи буде в змозі сплатити коли-небудь свої борги.

Думку про те, що країни-боржники не зможуть розрахуватися за свої борги, підтримує й експерт центру європейської політики Берт Ван Розебеке. Він зауважує, що німці побоюються, що така ситуація може бути небезпечною для їхньої країни. Експерт не впевнений, що затвердження цього плану вирішить проблему євро, а також що це матиме позитивні наслідки як для єврозони, так і для Німеччини.

За словами експерта, не слід розраховувати на план порятунку і багато очікувати від нього. Бо головне питання в тому, наскільки країни, які потребують допомоги, готові до змін, та скільки потрібно часу, щоб відбулися ці зміни.

«Європі потрібна Німеччина, а Німеччині – Європа»

Натомість голова німецького об’єднання профспілок Міхаель Зоммер вважає, що в ситуації, яка склалась сьогодні, Німеччина не має іншої альтернативи, аніж робити вагомий внесок, щоб допомогти врятувати євро. На його думку, голосуючи за план порятунку, Німеччина несе відповідальність загалом і за майбутнє усієї Європи. «Європі потрібна Німеччина, а Німеччині потрібна Європа», – наголошує Міхаель Зомер.

Німеччина стала другою країною єврозони, що підтримала план допомоги. Відповідний закон до Німеччини вже схвалила Фінляндія.

Частка Німеччини для допомоги країнам-боржникам збільшиться із 120 мільярдів до понад 200 мільярдів євро. На думку економічного експерта Фонду Конрада Аденауера Маттіаса Шефера, підтримка плану допомоги сприяє зміцненню політики німецького уряду. Рішення, яке ухвалив уряд, є правильним і вигідним як Німеччині, так і Європі, оскільки вони зацікавлені у стабільності євро, а також у вирішенні проблем єврозони.

Наразі план очікує на ратифікацію іншими країнами єврозони. Якщо його підтримають усі 17 держав, то загальна сума кредиту країнам-боржникам зросте на 440 мільярдів євро.